Genocidul, cea mai gravă crimă din dreptul internaţional

Genocidul, acuzaţie formulată împotriva fostului comandant militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, arestat joi, este crima cea mai gravă din dreptul internaţional, dar este, de asemenea, una dintre acuzaţiile cel mai dificil de dovedit.

1174 afișări
Imaginea articolului Genocidul, cea mai gravă crimă din dreptul internaţional

Genocidul, cea mai gravă crimă din dreptul internaţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compus din grecescul "genos" (rasă) şi sufixul -cid (latinescul "caedere", a ucide), termenul de genocid a fost inventat în 1944 de Raphael Lemkin, un evreu polonez, consilier la Secretariatul american pentru Război, pentru a desemna crimele comise de nazişti.

În dreptul internaţional, genocidul este recunoscut din 1948, prin Convenţia ONU, care stipulează că:

constituie crime de genocid, dacă sunt comise cu intenţia de a distruge cu totul sau în parte un grup naţional, etnic, rasial sau religios.

"Este dificil să se demonstreze că autorul a avut cu adevărat această intenţie specifică de a extermina un grup", a declarat Cedric Ryngaert, specialist în drept internaţional la Universitatea Utrecht din Olanda.

"Se spune despre genocid că este crima crimelor. Fără intenţia specifică, devine o crimă contra umanităţii", a adăugat el.

Tribunalul Penal Internaţional pentru Rwanda (TPIR), cu sediul la Arusha, creat de ONU pentru a judeca presupuşii vinovaţi ai genocidului din 1994, din Rwanda, a pronunţat, începând din 1998, aproximativ 20 de condamnări pentru genocid, complicitate sau incitare la comiterea de genocid.

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) a pronunţat o condamnare, confirmată în apel, în aprilie 2004, pentru fapte de genocid, contra generalului sârb din Bosnia Radislav Krstici, pentru masacrarea a aproximtiv 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, la Srebreniţa, în estul Bosniei, în iulie 1995.

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, arestat în 2008, este acuzat de două capete de genocid, pentru masacrul de la Srebreniţa şi crime comise în Bosnia, în 1992.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU, a confirmat, în februarie 2007, că masacrul de la Srebreniţa a fost un genocid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici