George W. Bush, informat după patru ani despre tehnicile de tortură practicate în închisorile CIA

Fostul preşedinte al Statelor Unite, George W. Bush, a fost informat în aprilie 2006, adică după patru ani, că deţinuţii au fost supuşi torturii în închisori secrete ale CIA, relevă raportul Senatului american publicat marţi.

1197 afișări
Imaginea articolului George W. Bush, informat după patru ani despre tehnicile de tortură practicate în închisorile CIA

George W. Bush (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul preşedinte american a fost pus în încurcătură atunci când a descoperit "imaginea unui deţinut, legat de tavan, purtând un scutec şi obligat să îşi facă nevoile pe el", se poate citi la pagina 40 a raportului Comisiei de Informaţii a Senatului.

Conform acestui document, CIA l-a informat pe George W. Bush pentru prima oară la 8 aprilie 2006 despre folosirea tehnicilor de interogare brutale în locuri secrete din ţări încă neidentificate, unde au fost închişi 119 deţinuţi.

Atunci când George W. Bush a fost informat, unii dintre deţinuţi, precum Abu Zubaydah sau Abd al-Rahim al-Nashiri, erau supuşi acestor tehnici încă din 2002, potrivit raportului, care se sprijină pe informaţii din arhiva CIA.

În Biroul Oval, la 8 aprilie 2006, directorul CIA de la acea vreme, Porter Goss, i-a expus cele şapte tehnici şi i-a arătat cel puţin o imagine cu un deţinut care era supus acestora. Preşedintele şi-a "exprimat jena", precizează raportul.

Raportul descrie cum deţinuţii au fost ţinuţi timp de câteva zile în întuneric, aruncaţi de pereţi, cufundaţi în apă cu gheaţă, privaţi de somn timp de o săptămână, loviţi şi hărţuiţi psihic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici