Video George W. Bush s-a întâlnit cu Dalai Lama

Preşedintele George W. Bush a primit marţi vizita lui Dalai Lama şi va apărea pentru prima dată în public alături de acesta, miercuri, când Congresul îi va acorda liderului tibetan toate onorurile, ignorând protestele Chinei relatează Reuters.

1 afișare

Bush a discutat cu Dalai Lama timp de o jumătate de oră în particular, a anunţat Casa Albă. Bush îi va acorda miercuri liderului tibetan cea mai înaltă distincţie a Congresului, a declarat Drew Hammill, purtător de cuvânt al preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Bush va deveni primul preşedinte american care va apărea în public alături de Dalai Lama. Nemulţumirea Chinei, în viziunea căreia Washingtonul onorează un separatist periculos aflat în exil, riscă să se intensifice.

China şi-a exprimat "profunda nemulţumire" şi a cerut anularea acestor întrevederi care, în opinia sa, constituie "o ingerinţă în problemele interne chineze" şi riscă să "afecteze grav" relaţiile bilaterale.

Casa Albă a declarat că "înţelege temerile chinezilor", încercând să concilieze principiile şi interesele diplomatice într-un moment în care Statele Unite sunt dependente de partenerului lor chinez în mai multe probleme internaţionale. Preşedinţia americană a negat însă că s-ar implica în problemele Chinei şi că ar susţine independenţa Tibetului.

"Preşedintele crede că oamenii din întreaga lume trebuie să îşi poată (...) practica religia în libertate. De aceea preşedintele vrea să îl întâlnească. Crede că el trebuie onorat în calitate de lider spiritual", a declarat purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Dana Perino.

Un raport din 2007 al Departamentului de Stat arată că nivelul de reprimare a activităţilor religioase, cum ar fi venerarea lui Dalai Lama, "a rămas ridicat" în Tibet, deoarece Beijingul se teme ca religia să nu răspândească revendicări separatiste.

Potrivit trimisului său special Lodi Gyari, Dalai Lama a primit "un angajament foarte clar şi ferm" din partea liderului american, pentru a rezolva conflictele dintre liderul tibetan şi Beijing.

"Aş vrea să îmi exprim mulţumirea faţă de preşedintele Bush, el chiar a luat în serios situaţia" din Tibet, a precizat liderul tibetan după întâlnirea cu liderul de la Casa Albă, potrivit declaraţiilor transmise de colaboratorii săi. "Am dezvoltat o prietenie strânsă", a adăugat el.

China se teme că Statele Unite vor consolida statutul internaţional al lui Dalai Lama, care este întruchiparea opoziţiei regimului comunist. Beijingul consideră Tibetul ca o parte inalienabilă a ţării şi se teme de tot ce ar putea sprijini iniţiativele separatiste pe care i le atribuie lui Dalai Lama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici