Germania respinge declaraţiile lui Netanyahu despre Holocaust: "Toţi germanii cunosc istoria nebuniei criminale rasiste a naziştilor"

Guvernul german a respins miercuri declaraţiile făcute cu o zi înainte de către premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a provocat o aprigă controversă afirmând că "soluţia finală" i-a fost inspirată lui Adolf Hitler de către marele muftiu al Ierusalimului, relatează Reuters online.

38515 afișări
Imaginea articolului Germania respinge declaraţiile lui Netanyahu despre Holocaust: "Toţi germanii cunosc istoria nebuniei criminale rasiste a naziştilor"

Germania respinge declaraţiile lui Netanyahu despre Holocaust: "Toţi germanii cunosc istoria nebuniei criminale rasiste a naziştilor" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"Toţi germanii cunosc istoria nebuniei criminale rasiste a naziştilor, care a condus la ruptura cu civilizaţia care a fost Holocaustul", a comentat Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Angelei Merkel.

"Acest lucru este predat în şcolile germane cu un bun motiv. Acest lucru nu trebuie să fie uitat niciodată", a continuat purtătorul de cuvânt. "Eu nu văd niciun motiv să ne modificăm viziunea asupra istoriei în vreun mod", a adăugat el.

"Noi ştim că responsabilitatea pentru această crimă împotriva umanităţii este germană şi că ea este într-adevăr a noastră", a spus el.

Cu câteva ore înainte să plece într-o vizită în Germania, Benjamin Netanyahu a declarat, marţi seara, în Congresul Sionist Mondial, la Ierusalim, că muftiul Hadj Amin al Husseini i-a inspirat lui Hitler ideea exterminării evreilor.

"Hitler nu voia să-i extermine pe evrei la vremea aceea, el voia să-i expulzeze pe evrei", a declarat Benjamin Netanyahu în discursul pe care l-a susţinut. "Iar Hadj Amin al Husseini s-a dus să-l vadă pe Hitler şi i-a spus «dacă vreţi să-i expulzaţi, vor veni toţi aici»", a continuat el.

Potrivit premierului israelian, care a evocat această conversaţie ce ar fi avut loc în 1941, Hitler l-ar fi întrebat, atunci, "ce să fac cu ei?", iar muftiul i-ar fi răspuns "arde-i".

O serie de reprezentanţi ai opoziţiei israeliene, dar şi specialişti în domeniul Holocaustului, au intervenit pentru a contesta povestea prezentată de către Benjamin Netanyahu, acuzat de deformarea realităţii istorice.

"Să spui că muftiul a fost primul care i-a menţionat lui Hitler ideea de ucide sau arde evrei nu este corect", a comentat Dina Porat, o profesoară de la Universitatea de la Tel Aviv şi istoricul-şef la Memorialul Yad Vashem. "Ideea de a debarasa lumea de evrei este o temă centrală în ideologia lui Hitler, cu mult timp înainte să-l întâlnească pe muftiu", a adăugat ea.

Palestinieni, indignaţi

Motivul pentru care Netanyahu a făcut aceste declaraţii rămâne neclar, într-un moment de tensiuni sporite între israelieni şi palestinieni.

Lideri palestinieni l-au acuzat pe liderul israelian că încearcă să-l absolve pe Adolf Hitler de uciderea a şase milioane de evrei, cu scopul de a-i face pe musulmani să poarte responsabilitatea.

"Este trist să-l vezi pe şeful Guvernului israelian detestându-şi în aşa măsură vecinii încât să caute să-l absolve pe cel mai mare criminal de război din Istorie, Adolf Hitler, de uciderea a şase milioane de evrei", a declarat Saeb Erekat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP).

"Domnul Netanyahu ar trebui să înceteze să exploateze această tragedie umană pentru a marca puncte în scopuri politice", a continuat Erekat.

Ministrul israelian al Apărării Moshe Yaalon, un apropiat al lui Netanyahu, a admis, la rândul său, că acesta din urmă s-a înşelat.

"Cu siguranţă nu (Husseini) a inventat soluţia finală", a declarat Yaalon pentru postul de radio al armatei israeliene. "Ci spiritul malefic al lui Hitler însuşi", a adăugat el.

Benjamin Netanyahu le-a răspuns criticilor, afirmând miercuri că există "numeroase probe" în sprijinul acuzaţiilor sale la adresa lui Husseini, dar fără să precizeze sursele la care se referă.

O lucrare din 1947, intitulată "Muftiul Ierusalimului", şi un articol de ziar de la acea vreme afirmă că un fost consilier al lui Hitler a depus mărturie, în procesul de la Nürnberg, că Husseini a complotat cu dictatorul german pentru a debarasa Europa de evrei.

Husseini, care a fost căutat pentru a fi adus în faţa justiţiei, nu a fost prins niciodată. El a murit la Cairo.

Întâlnirea dintre Hitler şi Husseini a avut loc la Berlin, pe 28 noiembrie 1941. Cu mai bine de doi ani înainte, în ianuarie 1939, cancelarul şi-a exprimat clar, într-un discurs pe care l-a susţinut în Reichstag, hotărârea de a-i extermina pe evrei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici