Germania şi China vor organiza un summit, pe fondul tensiunilor din Taiwan. Scholz vrea intensificarea cooperării economice cu Beijingul

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, doreşte să intensifice cooperarea economică şi climatică cu China şi să dezamorseze tensiunile legate de Taiwan în cadrul discuţiilor guvernamentale la nivel înalt pe care intenţionează să le găzduiască în iunie.

906 afișări
Imaginea articolului Germania şi China vor organiza un summit, pe fondul tensiunilor din Taiwan. Scholz vrea intensificarea cooperării economice cu Beijingul

Scholz şi miniştrii cheie ai cabinetului se vor întâlni cu omologii chinezi, conduşi de premierul Li Qiang, pentru consultări guvernamentale bilaterale la Berlin, la data de 20 iunie, au declarat două persoane informate cu privire la aceste planuri pentru POLITICO. O a treia persoană a avertizat, totuşi, că data şi formatul discuţiilor încă ar putea suferi modificări.

Dacă vor fi confirmate, discuţiile la nivel înalt germano-chineze vor avea loc cu aproximativ o săptămână înainte de un summit cheie al liderilor UE din 29-30 iunie, unde relaţiile UE-China vor fi un punct important pe ordinea de zi, după cum a anunţat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, săptămâna aceasta. Miniştrii de externe ai UE vor discuta, de asemenea, despre relaţiile cu China în cadrul unei reuniuni informale care va avea loc în Suedia pe 12 mai.

Germania speră să se folosească de discuţiile cu China pentru a descuraja Beijingul de la escaladarea tensiunilor privind Taiwanul, despre care ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat la începutul acestei luni că ar fi un "scenariu de groază". Berlinul doreşte, de asemenea, ca Beijingul să înceteze sprijinul său pentru războiul Rusiei din Ucraina.

Pe plan economic, în condiţiile în care China este cel mai important partener comercial al Germaniei, guvernul lui Scholz doreşte să deschidă în continuare piaţa chineză pentru investiţiile străine, mai ales că producătorii germani de automobile încearcă să joace un rol mai important pe piaţa chineză a vehiculelor electrice, care este în creştere rapidă. Scholz a declarat că doreşte ca afacerile germane să "elimine riscurile" din China prin diversificarea lanţurilor de aprovizionare, dar a rezistat apelurilor SUA de a reduce legăturile economice cu cea mai puternică ţară din Asia.

Baerbock a avertizat, în timpul recentei sale călătorii în China, că Germania, dar şi China, vor fi afectate în mod special de escaladarea tensiunilor din strâmtoarea Taiwan, întrucât aproximativ 50% din comerţul mondial şi 70% din producţia globală de semiconductori sunt transportate prin aceste ape.

Berlinul doreşte, de asemenea, să determine China, care este responsabilă pentru aproape o treime din emisiile globale de dioxid de carbon, să îşi asume un rol mai ambiţios în combaterea schimbărilor climatice.

Ministrul de finanţe, Christian Lindner, intenţionează să călătorească în China la începutul lunii mai pentru a discuta despre cooperarea în domeniul financiar, înainte de reuniunea miniştrilor de finanţe ai G7 din Japonia, care va avea loc în perioada 11-13 mai.

De asemenea, guvernul german elaborează prima sa strategie privind China, dar documentul ar putea fi amânat până după consultările guvernamentale cu China, spun oficialii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici