Gorbaciov îndeamnă Rusia să se democratizeze, criticând implicit regimul lui Putin

Mihail Gorbaciov îndeamnă Rusia să se democratizeze, criticând implicit regimul lui Putin şi dând ca exemplu Perestroika sa, care a condus, scrie vineri ultimului lider sovietic într-un articol, la acordarea unor libertăţi politice şi drepturi ale omului şi la condamnarea "prejudecăţilor ideologice".

1184 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov îndeamnă Rusia să se democratizeze, criticând implicit regimul lui Putin

Mihail Gorbaciov (Imagine: Mediafax Foto)

"Sunt convins că doar pe calea spre democraţie va fi găsită o cale de ieşire din înfundătura în care se află politica rusă şi mondială. Pe scurt, avem nevoie să ne democratizăm viaţa politică din Rusia şi relaţiile internaţionale", scrie Gorbaciov într-un articol publicat în ediţia de vineri a cotidianului Rosiiskaia Gazeta citat de agenţia de stat Tass.

El evocă reformele pe care le-a lansat în urmă cu 30 de ani şi subliniază că politica pe care a lansat-o atunci - Perestroika - a introdus schimbări profunde în mentalitatea oamenilor şi a făcut întoarcerea ţării la trecutul comunist imposibilă. Acest lucru le-a adus ruşilor, înainte de orice altceva, libertăţi politice, drepturile omului şi denunţarea "prejudecăţilor ideologice" în cadrul politicii externe.

Însă, subliniază el, dorinţa ţării de a se integra în politica şi economia globale continuă să fie o urgenţă în prezent, la atâta timp de la implozia fostei Uniuni Sovietice.

"Ultimii ani au adus frustrare şi paşi înapoi. Multe lucruri continuă să ne alimenteze temerile, dar sunt convins că nimeni nu poate să anuleze câştigurile aduse de Perestroika poporului nostru", scrie fostul lider sovietic.

Criza din Ucraina nu este singura sursă de îngrijorare a lui Gorbaciov.

"Nu este momentul pentru acuzaţii reciproce şi manevre îndreptate către proclamarea victoriei într-un conflict la care nu există nicio soluţie militară şi în care nu vor exista învingători", avertizează el, părând să se refere la ambiţiile liderului de la Kremlin. "Este importantă susţinerea oricăror paşi constructivi, oricărui semn a unei abordări mai responsabile, care poate conduce la pace", subliniază el.

Gorbaciov recunoaşte însă că Perestroika şi relaţiie internaţionale bazate pe această "gândire nouă" nu pot oferi soluţii de-a gata pentru problemele contemporane. Dar se declară convins că niciuna dintre provocările cu care se confruntă umanitatea în prezent nu poate să fie soluţionată doar prin eforturile unei ţări şi nici măcar prin eforturile unui grup de ţări.

"Niciuna dintre aceste probleme nu are o soluţie militară. Este necesar ca actuala generaţie a liderilor mondiali să înţeleagă acest lucru şi să acţioneze", critică el actuala conducere a lumii.

Pe de altă parte, "Rusia poate să aibă o contribuţie considerabilă la haosul global actual", scrie Gorbaciov, îndemnând "Occidentul să înţeleagă acest lucru" şi avertizând că "nicio încercare de a izola Rusia nu va avea succes".

Rusia va depăşi perioada actuală de greutăţi economice, mai scrie fostul lider, făcând apel la o "analiză serioasă şi sobră" a cauzelor acestora.

"În pofida dificultăţilor internaţionale actuale şi situaţiei economice nefavorabile din străinătate, ar trebui să recunoaştem că criza din economia (rusă) şi problemele sociale urgente sunt create de noi-înşine şi că noi suntem vinovaţi de ele", scrie Gorbaciov - părând că se referă la consecinţele sancţiunilor impuse de către Occident Moscovei, pe care o acuză, în pofida dezminţilor ruse, de implicare în conflictul armat din Ucraina - şi îndemnând ca "tot noi să găsim soluţii".

"Nu contează cât de spinoase sunt problemele noastre economice. Noi trebuie să înţelegem că mai degrabă politica şi nu economia este cauza tuturor", subliniază el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici