Grecia, cea mai călduroasă iarnă din istorie. Cresc temerile privind incendiile din vară

Grecia înregistrează cea mai călduroasă iarnă din istorie, ceea ce sporeşte temerile privind incendiile din timpul verii.

491 afișări
Imaginea articolului Grecia, cea mai călduroasă iarnă din istorie. Cresc temerile privind incendiile din vară

Grecia, cea mai călduroasă iarnă din istorie. Cresc temerile privind incendiile din vară

Potrivit datelor analizate de oamenii de ştiinţă greci, iarna aceasta a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Grecia, ameninţând viabilitatea culturilor şi sporind temerile legate de o nouă vară cu incendii devastatoare.

În perioada decembrie-februarie, temperatura maximă medie a fost de 11,3 grade Celsius, cu 1,8 grade peste media temperaturilor maxime de iarnă din perioada 1960-2024, cu până la 7-8 grade mai mare în unele părţi din nordul Greciei, potrivit Observatorului Naţional din Atena, care a analizat datele furnizate de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE, citat de Reuters.

A fost cea mai caldă iarnă de la începutul înregistrărilor, în 1936, şi urmează o tendinţă: şase dintre cele mai călduroase ierni din Grecia au fost înregistrate în ultimii 10 ani.

"Este o nouă realitate şi trebuie să o luăm în serios. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, aici"”, spune Konstantinos Lagouvardos, director de cercetare la observatorul naţional.

Datele sunt preocupante pentru Grecia, una dintre ţările europene cele mai afectate de schimbările climatice, unde incendiile de vegetaţie au ucis cel puţin 20 de persoane vara trecută.

În toamnă, ploile torenţiale record au distrus case, terenuri şi culturi. În această iarnă, în staţiunile de schi ale ţării a nins mai puţin decât de obicei. Vremea caldă poate fi o veste proastă şi pentru agricultori, ale căror culturi, inclusiv faimoasele măsline din Grecia, beneficiază de ierni reci şi de un sezon de înflorire primăvara.

"Lipsa unei ierni adecvate va crea cu siguranţă probleme", deoarece pomii înfloresc prea devreme, a declarat Michalis Antonopoulos, şeful cooperativei de fermieri din Kalamata, principalul producător de ulei de măsline din Grecia.

De asemenea, la nivel global, anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată pe planetă şi probabil în ultimii 100.000 de ani, potrivit Copernicus.

Oamenii de ştiinţă au declarat că iarna caldă din Grecia, alături de precipitaţii şi umiditatea scăzută, ar putea însemna mai multe incendii de vegetaţie în timpul verii. Astfel de incendii sunt frecvente în Grecia, dar s-au agravat în ultimii ani din cauza căldurii extreme pe care oamenii de ştiinţă o leagă de schimbările climatice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici