Gripa aviară. Fermierii francezi solicită vaccinarea la nivel european

Confruntată cu o epidemie de gripă aviară "fără precedent", industria avicolă franceză cere vaccinarea "în toată Uniunea Europeană" atunci când serul va fi disponibil, în caz contrar va provoca perturbări ale schimburilor comerciale.

849 afișări
Imaginea articolului Gripa aviară. Fermierii francezi solicită vaccinarea la nivel european

În Franţa, unde aproximativ 3,3 milioane de animale au fost sacrificate de la 1 august, guvernul şi-a stabilit ca obiectiv lansarea primei vaccinări a păsărilor de curte în toamna anului 2023, relatează AFP.

Anvol, care reuneşte 20 de organizaţii din domeniu, cere guvernului francez să pună în aplicare "diplomaţia sanitară" şi să "acţioneze pentru ca vaccinarea împotriva gripei aviare să fie adoptată în întreaga Uniune Europeană".

"Ar fi de neînţeles dacă anumite state membre ale UE, mari producători de păsări, ar refuza să accepte cadrul european de vaccinare şi ar folosi acest argument ca avantaj comercial", a spus Anvol.

În acest stadiu, nu există niciun vaccin suficient de eficient cu autorizaţie de introducere pe piaţă. Un regulament european care autorizează principiul vaccinării "ar trebui să intre în vigoare la sfârşitul lunii februarie", potrivit guvernului, în timp ce, în urmă cu doar un an, "profesioniştii şi părţile interesate se opuneau cu tărie". Cinci ţări europene au intrat în cursa pentru vaccinuri. Franţa şi Ungaria lucrează la un ser pentru palmipede (raţe, gâşte), Ţările de Jos şi Belgia pentru găini şi Italia pentru curcani.

În ceea ce priveşte importurile, există încă riscul ca unele ţări să refuze să cumpere păsări de curte sau produse provenite de la păsări vaccinate, de teamă că vaccinul va masca prezenţa bolii şi că virusul se va răspândi apoi în ţara lor. În timp ce "exporturile din industria avicolă franceză reprezintă peste un miliard de euro pe an", Anvol cere garanţii pentru a păstra echilibrul economic al unei industrii în care "exporturile reprezintă peste 60% din cifra de afaceri".

"Închiderea pieţelor de export către Franţa ar avea consecinţe dezastruoase pentru anumite regiuni în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă", potrivit organizaţiei.

Franţa, al doilea mare producător de carne de pasăre din Uniunea Europeană în 2021, este de aşteptat să cadă pe locul patru, după Polonia, Spania şi Germania, cu o scădere a ofertei de aproape 10% în 2022, an marcat de izbucnirea gripei aviare, potrivit unei estimări din septembrie a Anvol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici