Gruparea Stat Islamic foloseşte programe criptate pentru a bloca accesul autorităţilor, afirmă FBI

Grupările teroriste precum Stat Islamic folosesc programe criptate pentru a împiedica autorităţile să aibă acces la discuţiile lor cu noii recruţi, ceea ce reprezintă un obstacol major în depistarea teroriştilor, a declarat miercuri în faţa congresmenilor directorul FBI, James Comey, relatează CNN.

639 afișări
Imaginea articolului Gruparea Stat Islamic foloseşte programe criptate pentru a bloca accesul autorităţilor, afirmă FBI

Gruparea Stat Islamic foloseşte programe criptate pentru a bloca accesul autorităţilor, afirmă FBI (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Aceasta nu este Al-Qaida bunicului", a spus Comey într-o comisie a Senatului american. El a precizat că gruparea Stat Islamic foloseşte reţelele de socializare pentru a contacta potenţiali recruţi şi apoi îi îndrumă spre aplicaţii de mesagerie pe smartphone care sunt criptate.

Directorul FBI a afirmat că gruparea extremistă SI are în prezent 21.000 de abonaţi de limbă engleză pe Twitter, ceea ce reprezintă un important instrument de recrutare.

Comentariile lui Comey intervin în contextul în care companiile tehnologice dezvoltă programe criptate care sunt foarte greu de accesat, pentru a asigura protecţia datelor.

FBI şi Agenţia Naţională de Securitate (NSA) vor ca aceste companii să poată accesa comunicaţiile în cazul prezentării unui mandat.

"Ne îndreptăm spre un loc în care toate vieţile noastre, documentele şi bunurile, toate comunicaţiile noastre vor fi acoperite de criptare universală. Aceasta este o lume pe de o parte minunată, dar pe de altă parte are implicaţii serioase pentru siguranţa publică", a apreciat Comey.

Procurorul general adjunct al SUA Sally Quillen Yates, care a fost audiată în comisie alături de Comey, a susţinut apelurile ca autorităţile să aibă mai mult acces la comunicaţiile criptate. "Creăm zone sigure în care criminalii periculoşi şi teroriştii pot opera", a avertizat Yates.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici