Gruparea Stat Islamic se foloseşte de hashtaguri şi forumuri populare pentru propagandă pe Internet

Agenţii grupării Stat Islamic responsabili cu propaganda se folosesc de hashtaguri şi forumuri populare pe Internet pentru a asigura o distribuire la scară cât mai largă a videoclipurilor lor, în pofida eforturilor poliţiei şi companiilor de Internet de a le contracara, relatează The Guardian.

229 afișări
Imaginea articolului Gruparea Stat Islamic se foloseşte de hashtaguri şi forumuri populare pentru propagandă pe Internet

Gruparea Stat Islamic se foloseşte de hashtaguri şi forumuri populare pentru propagandă pe Internet (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

O analiză a distribuţiei celor mai recente videoclipuri ale grupării jihadiste arată varietatea tehnicilor folosite - inclusiv folosirea interesului manifestat de opinia publică pentru referendumul privind independenţa Scoţiei - pentru a-şi populariza materialele extremiste pe Twitter şi YouTube.

Aceste strategii sofisticate au determinat autorităţile să coopereze strâns cu companiile de Internet pentru a încerca să câştige războiul propagandistic. O unitate specială a poliţiei britanice lucrează cu companii precum Twitter şi YouTube pentru a bloca şi şterge aproximativ 1.100 de articole cu conţinut violent, care încalcă legislaţia britanică.

Agenţii de propagandă ai grupării Stat Islamic folosesc servicii puţin cunoscute pentru încărcarea conţinutului pe Internet, site-uri anonime pentru copierea textului şi numeroase conturi de Twitter pentru a evita controlul administratorilor şi a-şi publica online materialele.

Un agent de propagandă, Abdulrahman al-Hamid, le-a cerut celor 4.000 de abonaţi ai săi de pe Twitter, să-i prezinte cele mai interesante subiecte din Marea Britanie şi cele mai populare nume de cont pe care le-ar putea folosi pentru a-şi promova materialele. Abonaţii i-au răspuns că ar putea folosi hashtagurile #andymurray, #scotland, #scotlandindependence, #VoteNo şi #VoteYes, precum şi linkuri către contul de Twitter al premierului britanic David Cameron.

"Vă rog, munciţi din greu pentru a publica toate linkurile", le-a cerut Hamid. El i-a admonestat pe abonaţii lui care se tem să nu le fie suspendate conturile. "Celui care se teme pentru contul său îi spun: «Jur că sunt alte persoane dispuse să se sacrifice pentru religia lor. Ar trebui să-ţi fie ruşine»".

În acelaşi timp, un alt agent, cu contul @With_baghdadi, le-a cerut susţinătorilor grupării Stat Islamic să "invadeze" hashtagurile #voteno cu "videoclipul în care apare ostaticul britanic" John Cantlie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici