Hamid Karzai amână prezentarea noului Guvern în Parlamentul de la Kabul

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, reales pentru un nou mandat de cinci ani, în urma unui scrutin marcat de fraude masive, a amânat pentru săptămâna viitoare prezentarea în Parlament, spre aprobare, a unei părţi a noului Guvern, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Legislativului.

9 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai amână prezentarea noului Guvern în Parlamentul de la Kabul

Hamid Karzai amână prezentarea noului Guvern în Parlamentul de la Kabul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipa lui Karzai "a informat ieri Parlamentul despre această amânare. Sesiunea nu se va desfăşura mai devreme de săptămâna viitoare", a declarat Haseeb Noori, purtătorul de cuvânt al administraţiei Parlamentului afghan.

În Afganistan săptămâna începe sâmbătă.

Siamak Herawi, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Preşedinţiei, anunţase luni că Hamid Karzai va transmite marţi Parlamentului componenţa unei părţi a noului său Guvern.

"Va fi foarte probabil o foarte mare parte a viitorului Guvern, vor fi anunţaţi majoritatea" miniştrilor, a precizat acesta.

Karzai, în vârstă de 51 de ani, a fost ales în urma unui scrutin prezidenţial marcat de fraude masive în favoarea sa, în primul tur al alegerilor din 20 august.

De atunci acesta este supus unor presiuni de către comunitatea internaţională în vederea eradicării corupţiei care afectează ţara şi prezentării unui Guvern eficient în lupta împotriva talibanilor.

Washingtonul, care a decis mobilizarea a 30.000 de militari suplimentari în regiune, a avertizat că ajutorul financiar american va fi condiţionat de eforturile în lupta împotriva corupţiei.

Secretarul de Stat american, Hillary Cinton, a sugerat de asemenea, la sfârşitul lui noiembrie, preşedintelui Karzai să recruteze miniştri cu un profil de specialişti mai degrabă decât lideri de război.

Parlamentul va acorda un vot de încredere noului Guvern pentru ca acesta să îşi poată începe activitatea.

După depunerea jurământului, la 19 noiembrie, şeful statului a învestit doi foşti vicepreşedinţi, foşti lideri combatanţi cu o reputaţie îndoielnică: Karim Khalili şi "mareşalul pe viaţă" Mohammad Qasim, un tadjik, fost lider al rezistenţei împotriva sovieticilor. Acesta este acuzat în special de organizaţia Human Rights Watch de încălcarea drepturilor omului şi trafic de droguri.

Guvernul în exerciţiu are 25 de miniştri.

Într-un interviu acordat CNN, liderul afgan a promis eradicarea corupţiei în instituţiile puterii, apreciind criticile Occidentului în acest sens ca fiind reflectarea unei viziuni "exagerate" asupra fenomenului.

"Problema corupţiei a fost exagerată politic de unii dintre partenerii noştri pe scena internaţională", a declarat Karzai.

Dar Guvernul afgan "va aborda această chestiune şi toate problemele Afganistanului", a promis el. "Este responsabilitatea noastră şi va trebui să facem acest lucru", a adăugat oficialul.

Sosit marţi dimineaţa la Kabul pentru a se întâlni în special cu preşedintele Karzai, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a promis că va insista pe "importanţa de a avea miniştri competenţi şi oneşti în sectoarele-cheie ale Apărării şi Internelor".

În opinia lui, miniştrii care deţineau aceste portofolii în Guvernul precedent erau "foarte competenţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici