Hamid Karzai, câştigător al scrutinului prezidenţial din Afganistan

Comisia Electorală Independentă din Afganistan l-a declarat luni pe Hamid Karzai câştigător al scrutinului prezidenţial.

25 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai, câştigător al scrutinului prezidenţial din Afganistan

Hamid Karzai, declarat câştigător al scrutinului prezidenţial din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia a luat această decizie după retragerea din cursa electorală a lui Abdullah Abdullah, principalul rival al lui Hamid Karzai, înainte de cel de-al doilea tur de scrutin.

"Declarăm că Hamid Karzai, care a obţinut majoritatea voturilor în primul tur şi care este singurul candidat prezent în cel de-al doilea tur, este preşedintele ales al Afganistanului", a declarat preşedintele comisiei, Azizullah Ludin.

Acest anunţ intervine la peste două luni de la primul tur de scrutin din 20 august, care a fost marcat de violenţe comise de talibani, de o slabă participare şi de fraude masive, în mare parte în beneficiul lui Karzai, un sfert din buletinele electorale fiind anulate.

Duminică, principalul rival al preşedintelui în exerciţiu, fostul ministru al Afacerilor Externe Abdullah Abdullah, a anunţat că nu va participa la cel de-al doilea tur al alegerilor, iniţial prevăzut pentru sâmbătă, după refuzul lui Karzai de a lua în considerare solicitările sale privind limitarea fraudelor.

În primul tur de scrutin, Karzai a obţinut 49,67 la sută din voturi, iar Abdullah 30,59 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici