Heroina şi cocaina, legale în Mexic

O nouă lege care dezincriminează deţinerea de cantităţi mici de heroină, marijuana, cocaină şi de alte substanţe ilicite a intrat în vigoare în Mexic, relatează The Independent.

1244 afișări
Imaginea articolului Heroina şi cocaina, legale în Mexic

Heroina şi cocaina, legale în Mexic (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Asta nu e legalizare, ci reglementarea problemei", a spus Bernardo Espino del Castillo, avocatul General, în încercarea de a minimiza importanţa noii măsuri luate.

Guvernul s-a asigurat că nu au fost mari discuţii după ce legea a fost adoptată la sfârşitul săptămânii trecute.

Autorităţile mexicane sunt implicate într-un război violent cu cartelurile de droguri şi traficanţii, conflicte în care au murit 11.000 de persoane în ultimii doi ani şi jumătate.

Iar acum Mexicul explorează orice abordare nouă care ar putea rezolva situaţia. Oficialii cred că legea va avea un efect pozitiv asupra închisorilor suprapopulate din ţară şi va permite poliţiei să se concentreze pe dealerii şi pe traficanţii de droguri.

În plus, mulţi mexicani cred că şi America ar face bine să îşi reevalueze abordarea ultra-prohibitivă în domeniul drogurilor, în special în privinţa marijuanei, ale cărei vânzări reprezintă două treimi din profitul cartelurilor.

Unele state americane au început să dezincrimineze deţinerea de cantităţi mici de marijuana, dar nu alte droguri. În acelaşi timp, anul trecut a fost stabilit un nou număr record de persoane arestate pentru deţinere de marijuana, respectiv de 800.000.

Noua lege nu incriminează posesia a jumătate de gram de cocaină, 40 de grame de marijuana sau 50 de miligrame de heroină. Mai sunt fixate limite şi pentru LSD şi metamfetamină. Persoanele găsite în posesia unor cantităţi mici de droguri vor fi încurajate să participe la programe de dezintoxicare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici