Hillary Clinton şi-a reluat activitatea la Departamentul de Stat

Departamentul de Stat a ţinut să arate, inclusiv cu fotografii, că secretarul de Stat Hillary Clinton a revenit la serviciu luni, după o lună de absenţă, din cauza unei serii de probleme de sănătate, şi cu câteva săptămâni înainte să îi predea ştafeta succesorului ei John Kerry.

138 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton şi-a reluat activitatea la Departamentul de Stat

Hillary Clinton şi-a reluat activitatea la Departamentul de Stat

Ovaţionată de 75 de colaboratori, care i-au oferit o şapcă şi un tricou de fotbal american, Clinton apare zâmbind şi purtând o jachetă roz-fucsia în fotografii difuzate de către consilierii ei, care au dat asigurări că şefa diplomaţiei americane este "superbă" şi arată "total refăcută".

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland a dezvăluit o agendă săptămânală mai redusă decât cea obişnuită a hiperactivei şefe a diplomaţiei în exerciţiu, care va lua cina joi cu preşedintele afgan Hamid Karzai.

Clinton nu va mai efectua - "conform sfaturilor medicilor săi" şi, aparent, până la plecarea de la Departamentul de Stat - turnee cu avionul, ca cele pe care le-a efectuat în cei patru ani de mandat la conducerea celei mai puternice diplomaţii din lume.

Această revenire a lui Clinton, pentru câteva săptămâni suplimentare de activitate, vine să închidă o paranteză inedită de o lună de absenţă de pe scena publică, din cauza unei succesiuni de probleme de sănătate, care au obligat-o să petreacă Anul Nou în spital.

Secretarul de Stat, în vârstă de 65 de ani, a fost spitalizată de la 30 decembrie şi până la 3 ianuarie la New York, pentru a fi supusă unui tratament pentru un cheag de sânge depistat într-o venă, între creier şi craniu. Ea a fost tratată cu anticoagulante, iar medicii i-au prognozat o refacere completă.

Departamentul de Stat a comunicat în mai multe rânduri, de la începutul lui decembrie, cu privire la starea de sănătatea a acestui adevărat "pilon" al Guvernului american, dar fără să reuşească să îndepărteze toate întrebările cu privire la o absenţă atât de lungă.

Consilierul său Philippe Reines a anunţat, mai întâi la 9 decembrie, că Hillary Clinton a contractat un "enterovirus", lucru care a obligat-o să anuleze un turneu în Africa de Nord. O săptămână mai târziu, acelaşi consilier şi medici au dezvăluit o "comoţie cerebrală" după ce a "leşinat" din cauza unei "deshidratări puternice". Reines a anunţat ulterior, la 30 decembrie, o "tromboză" şi spitalizarea secretarului, după care medicii săi au început să difuzeze scurte buletine de sănătate.

Clinton nu a putut să depună mărturie, aşa cum era prevăzut, la 20 decembrie, în Congres, cu privire la atentatul împotriva Consulatului american de la Benghazi, la 11 septembrie 2012. Acest atac, în care a fost ucis ambasadorul Statelor Unite în Libia, a declanşat o adevărată furtună politică la Washington, Departamentul de Stat fiind dur criticat pentru "eşecuri" în materie de securitate.

Opoziţia republicană reclamă audierea lui Clinton, considerând-o drept o condiţie pentru aprobarea în Senat a nominalizării succesorului ei, John Kerry.

Victoria Nuland a repetat luni că secretarul de Stat "va depune mărturie" în Congres înainte ca John Kerry să o înlocuiască în mod oficial, adică probabil la câteva zile după depunerea jurământului de către preşedintele Barack Obama, la 20 şi 21 ianuarie, şi reluarea sesiunii parlamentare.

Ultimele săptămâni de mandat ale lui Clinton încheie patru ani în cursul cărora ea a apărat neobosit politica externă a preşedintelui Obama. Cu aproape 400 de zile cumulate de călătorie, un milion de mile (peste 1,5 milioane de kilometri) parcurşi cu avionul şi 112 ţări vizitate, ea deţine recordul absolut în rândul secretarilor de Stat americani, în acest domeniu.

Ea s-a declarat, în urmă cu câteva luni, "epuizată" de ritmul susţinut pe care şi l-a impus, începând din ianuarie 2009, oferind asigurări că vrea "să revină la viaţa privată". Dar având în vedere popularitatea de care se bucură, Washingtonul este convins că va candida la alegerile prezidenţiale din 2016.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici