Hong Kongul anunţă că laptele japonez este periculos pentru tiroidă. Anunţul vizează aproximativ 2.000 de bebeluşi

Guvernul regiunii administrative speciale chineze Hong Kong a dispus retragerea unor loturi de origine japoneză de lapte cu un nivel slab de iod destinat bebeluşilor, pe motivul că acesta este periculos pentru tiroidă, şi i-a îndemnat joi pe părinţii copiilor care au consumat produsul să îi ducă la medic.

453 afișări
Imaginea articolului Hong Kongul anunţă că laptele japonez este periculos pentru tiroidă. Anunţul vizează aproximativ 2.000 de bebeluşi

Hong Kongul anunţă că laptele japonez este periculos pentru tiroidă, vizând 2.000 de bebeluşi (Imagine: Shutterstock)

Laptele incriminat, distribuit sub mărcile Wakodo şi Morinaga, destinat copiilor cu vârsta sub nouă luni, conţine mai puţin de o treime din nivelul de iod recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ministerul Igienei Alimentare şi a Mediului din Hong Kong apreciază că ar putea fi vizaţi aproximativ 2.000 de sugari.

"Îi îndemnăm pe părinţi să îşi ducă bebeluşii la unul dintre cele zece centre medicale agreate de către Guvern, pentru recoltarea de sânge", a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului.

Carenţele în iod antrenează un deficit la nivelul hormonului tiroidian care poate afecta creşterea corporală şi maturizarea creierului, putând conduce până la un retard mental profund.

Laptele japonez, devenit o victimă a neîncrederii consumatorilor în urma accidentului nuclear de la Fukushima, în martie 2011, reprezintă abia 3% din laptele destinat bebeluşilor distribuit la Hong Kong.

Laptele s-a aflat în centrul celui mai mare scandal în domeniul securităţii alimentare din China în 2008, când un component industrial (melamina) a fost adăugat în mod ilegal în produse lactate, cu scopul creşterii nivelului de proteine.

Cel puţin şase bebeluşi au murit şi alţi aproximativ 300.000 s-au îmbolnăvit după ce au consumat lapte contaminat cu melamină.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici