Înainte de prăbuşire, o clădire mare din Turcia a beneficiat de amnistia zonală dată de Erdogan

Trend Garden Residence, o clădire de apartamente cu servicii de lux din oraşul turc Malatya, se mândrea cu o sală de sport, camere proaspăt mobilate şi o cafenea pe acoperiş înainte de a se prăbuşi la cutremur. Sub faţada colorată, clădirea fusese remodelată extensiv fără autorizaţiile necesare.

3579 afișări
Imaginea articolului Înainte de prăbuşire, o clădire mare din Turcia a beneficiat de amnistia zonală dată de Erdogan

Trend Garden Residence, clădirea cu şapte etaje, s-a dezintegrat la cutremurul din 6 februarie, ucigând 29 de persoane, potrivit informaţiilor oferite de doi oficiali guvernamentali. A fost ca şi cum structura s-ar fi „lichefiat”, a declarat un supravieţuitor.

Sub faţada sa colorată, clădirea fusese remodelată extensiv în urmă cu câţiva ani fără autorizaţiile necesare, dar a fost înregistrată ulterior datorită unei amnistii zonale din 2018 promulgată de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, potrivit unei revizuiri efectuate de Reuters a documentelor municipale şi de amnistie, a desenelor arhitecţilor şi a interviurilor cu şase persoane familiarizate cu istoria Trend Garden.

La vremea respectivă, Erdogan a declarat că amnistia, care a fost acordată pentru prima dată proprietarilor de clădiri înainte de realegerea sa din 2018, a avut ca scop rezolvarea conflictelor dintre cetăţeni şi stat cu privire la milioane de clădiri „construite cu încălcarea planificării urbane”.

Acum, Trend Garden, care s-a prăbuşit, face obiectul unei anchete penale pentru a determina responsabilitatea. Procurorii locali au arestat cel puţin trei persoane care au legături cu clădirea, sub acuzaţia preliminară de provocare a morţii prin neglijenţă, potrivit celor doi oficiali guvernamentali care au cerut să le fie protejată identitatea.

Oficialii au declarat că ancheta va lua în considerare toate aspectele legate de viaţa clădirii.

În timp ce în Turcia se intensifică atenţia asupra modului în care construcţiile proaste ar fi putut contribui la dezastrul provocat de cutremur, cel mai mortal dezastru natural din istoria modernă a ţării, autorităţile s-au angajat să identifice vinovaţii. Peste 230 de persoane au fost arestate, inclusiv antreprenori şi constructori, a declarat guvernul.

Cutremurul s-a soldat cu peste 50.000 de morţi în Turcia şi Siria, iar replicile continuă să zguduie regiunea. Trend Garden a fost una dintre cele peste 200.000 de clădiri despre care autorităţile turce spun că s-au prăbuşit sau au nevoie urgentă de demolare în regiunile distruse de cutremur. Un nou cutremur produs luni a provocat prăbuşirea altor clădiri în Malatya.

Direcţia de comunicare a preşedinţiei turce şi ministerul de urbanism nu au răspuns solicitărilor de comentarii, inclusiv cu privire la amnistie şi dacă această politică a contribuit la dezastrul declanşat de cutremur. Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a declarat în urma dezastrului că standardele de construcţie s-au îmbunătăţit sub mandatul său.

Printre persoanele arestate în cadrul anchetei Trend Garden se numără şi Engin Aslan, potrivit oficialilor guvernamentali. Registrele corporative arată că acesta este proprietarul majoritar al unei companii turceşti care, potrivit documentelor de înregistrare a terenului, deţine clădirea. Contactat de Reuters prin intermediul unui angajat al administraţiei clădirii de apartamente înainte de a fi arestat, Aslan a declarat că nu a vrea să vorbească, pentru că plânge pierderea fratelui său, care a fost ucis în prăbuşirea Trend Garden.

Un avocat al lui Aslan, Muhammet Karadogan, a refuzat să comenteze.

Arhitecţii şi inginerii civili au declarat că este prea devreme pentru a determina dacă remodelarea clădirii, care a implicat împărţirea a 12 apartamente în 42 de unităţi mai mici şi transformarea mansardei într-un etaj şapte cu drepturi depline, a contribuit la prăbuşire. Dar ei au spus că legea amnistiei ridică probleme fundamentale, deoarece a încurajat o cultură nesăbuită în domeniul construcţiilor într-o ţară care se află pe linii de falie majore şi se confruntă cu riscuri de cutremur bine identificate.

Primarul din Malatya, Selahattin Gurkan, a refuzat să comenteze prăbuşirea Trend Garden, invocând ancheta în curs de desfăşurare, dar a declarat pentru Reuters că autorităţile trebuie să înveţe lecţii din cutremur.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici