Începutul unui nou război. Azerbaidjanul a lansat o acţiune militară împotriva forţelor armene / Primul bilanţ: 5 morţi şi zeci de răniţi / Proteste violente la Erevan

  • Azerbaidjanul a lansat o acţiune militară în regiunea Nagorno-Karabah, un pas care ar putea fi începutul unui nou război în această zonă instabilă.
  • Autorităţile de la Baku au trasmis că operaţiunea militară este necesar pentru a restabili ordinea constituţională şi a alunga formaţiunile militare armene.
  • Ministerul de Externe al Armeniei a condamnat "agresiunea" azeră şi a a precizat că forţele ruse de menţinere a păcii staţionate în regiune ar trebui "să ia măsuri clare şi fără echivoc pentru a opri agresiunea Azerbaidjanului".
  • Proteste violente au loc în aceste ore în capitala Armeniei. Protestatarii încercă să intre în clădirele guvernamentale.
2511 afișări
Imaginea articolului Începutul unui nou război. Azerbaidjanul a lansat o acţiune militară împotriva forţelor armene / Primul bilanţ: 5 morţi şi zeci de răniţi / Proteste violente la Erevan

NEWS ALERT Azerbaidjanul a lansat o acţiune militară împotriva forţelor armene din Karabakh

UPDATE Primele victime

80 de persoane au fost rănite, 5 au murit în urma operaţiunii Forţelor Armate azere în Nagorno-Karabah, relatează serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii din Karabakh.

UPDATE Ministerul de Externe al Armeniei a condamnat "agresiunea" azeră.

"La 19 septembrie, Azerbaidjanul a declanşat o nouă agresiune pe scară largă împotriva poporului din Nagorno-Karabah, cu scopul de a-şi finaliza politica de purificare etnică", a declarat ministerul de externe.

Acesta a precizat că forţele ruse de menţinere a păcii staţionate în regiune ar trebui "să ia măsuri clare şi fără echivoc pentru a opri agresiunea Azerbaidjanului".

O organizaţie separatistă cu sediul în Armenia a declarat pe reţelele de socializare că "Stepanakert şi alte oraşe şi sate se află sub foc intensiv", acuzând Azerbaidjanul de lansarea unei "ofensive militare pe scară largă".

Azerbaidjanul a justificat misiunea, citând bombardamentele "sistematice" ale forţelor susţinute de Armenia şi acuzându-le că desfăşoară "activităţi de recunoaştere" şi că îşi fortifică poziţiile defensive.

 Azerbaidjanul a lansat o acţiune militară împotriva forţelor armene din Karabakh

Karabakh este recunoscut la nivel internaţional ca teritoriu azer, dar o parte din el este condus de autorităţi separatiste de etnie armeană, care susţin că zona este patria lor ancestrală. De la căderea Uniunii Sovietice în 1991, a fost în centrul a două războaie.

Nu a fost clar dacă acţiunile Baku vor declanşa un conflict la scară largă care să se tragă în Armenia vecină sau dacă va fi o operaţiune militară mai limitată.

Luptele ar putea modifica echilibrul geopolitic în regiunea Caucazului de Sud, care este străbătută de conducte de petrol şi gaze şi unde Rusia - distrasă de propriul război din Ucraina - încearcă să îşi păstreze influenţa în faţa unui interes mai mare din partea Turciei, care susţine Azerbaidjanul.

Bombardamente puternice şi repetate se pot observa în videoclipurile postate pe reţelele de socializare. Acţiunile militare par concentrate în Stepanakert, capitala Karabahului, numită Khankendi de Azerbaidjan.

Într-o declaraţie prin care şi-a anunţat operaţiunea, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a vorbit despre intenţia sa de a "dezarma şi de a asigura retragerea forţelor armate ale Armeniei de pe teritoriile noastre, (şi) de a neutraliza infrastructura militară a acestora".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici