Încercările de extindere ale BOR divizează comunitatea vlahilor din Serbia

Încercările Bisericii Ortodoxe Române de a-şi stabili parohii pe valea Timocului, în estul Serbiei, unde locuieşte o minoritate semnificativă de vlahi, au generat o serie de conflicte în regiune, între membrii comunităţii.

24 afișări
Imaginea articolului Încercările de extindere ale BOR divizează comunitatea vlahilor din Serbia

Patriarhia română (Imagine: Mediafax Foto)

O parte a minorităţii pledează pentru alăturarea la Biserica română, unde slujbele sunt oficiate în limba română, celălalt grup dorind să rămână loial Patriarhiei sârbe din Belgrad, relatează site-ul Balkaninsight.com. În două rânduri a fost necesară intervenţia poliţiei pentru a preveni o serie de ciocniri între cele două tabere, în ultimii ani.

Comunitatea de vlahi din Serbia numără 40.000 de membri, care locuiesc în aproximativ 50 de sate din estul ţării, şi a reuşit să-şi câştige statutul de minoritate naţională a Serbiei, în 2007. Confuzia a fost generată însă de mai mulţi vlahi care au dorit să declare că sunt etnici români, potrivit sursei citate.

Între timp, activitatea Bisericii Ortodoxe Române a devenit foarte intensă în zonă, începând din 2003, atrăgând aproximativ 20 la sută din etnicii vlahi în congregaţiile sale. În prezent, în regiune activează doi preoţi români, alături de alţi 26 care deservesc comunitatea de români concentrată în regiunea Vrsaci, din nordul provinciei Voivodina.

Ultimul conflict dintre cele două tabere a avut loc în satul Malajniţa, unde preotul român Boian Aleksandrovici, hirotonisit de episcopul din Vrsaci, a denunţat faptul că poliţia a interogat membrii unei familii doar pentru că o slujbă de înmormântare a fost oficiată în limba română, în ianuarie.

Pe de altă parte, localnicii din satul Malajniţa vin în apărarea Bisericii Ortodoxe Sârbe, acuzând Biserica română că divizează comnitatea vlahilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici