Încrederea australienilor în Statele Unite, la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani

Încrederea cetăţenilor australieni în Statele Unite ca putere globală este la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii zece ani, în contextul alegerii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte în 2016, conform unui studiu realizat de Institutul Lowy şi citat de Reuters.

409 afișări
Imaginea articolului Încrederea australienilor în Statele Unite, la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani

Încrederea australienilor în Statele Unite, la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani

Studiul a arătat că doar 55% dintre cei 1200 de australieni chestionaţi au încredere că Statele Unite vor „acţiona responsabil la nivel global” sub conducerea lui Donald Trump, cu şase procente mai puţin decât în anul precedent.

Doar 30% dintre australieni au încredere că Trump va lua „decizii corecte în ceea ce priveşte problemele de interes global”. În schimb, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a primit votul de încredere a 43% dintre australieni, iar prim-ministrul indian Narendra Modi a 37%.

Sondajul a arătat anul acesta cele mai dezamăgitoare rezultate în ceea ce priveşte Statele Unite, de la începerea acestuia în anul 2005. Percepţia Statelor Unite în ochii celui mai apropiat aliat Pacific a scăzut drastic de când Donald Trump a fost ales preşedinte în noiembrie 2016.

„Este o relaţie clară între încrederea în preşedintele unei ţări şi încrederea în ţara respectiva”, a declarat directorul de cercetare, Alex Oliver. Acesta a adăugat că „atunci când preşedintele american este nepopular, încrederea în ţară scade”.

În schimb, 76% dintre australieni sunt de acord ca Australia să se alieze cu Statele Unite în caz de nevoie, acelaşi procentaj ca anul trecut.

Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite au rămas aliaţi formali de când au semnat tratatul ANZUS în anul 1951, pentru a proteja zona Oceanului Pacific, şi au colaborat în majoritatea conflictelor din secolul trecut. În prezent, Australia are trupe militare trimise în Orientul Mijlociu, alături de Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici