Intelectualii turci intenţioneză să prezinte scuze pentru purificarea etnică a armenilor - presă

Aproximativ 200 de intelectuali turci vor prezenta luni scuze pentru purificarea etnică a armenilor în timpul Primului Război Mondial, un subiect încă tabu în Turcia, informează The Independent, în ediţia electronică de luni.

58 afișări
Imaginea articolului Intelectualii turci intenţioneză să prezinte scuze pentru purificarea etnică a armenilor - presă

Intelectualii turci intenţioneză să prezinte scuze pentru purificarea etnică a armenilor (Imagine: www.independent.co.uk)

"Conştiinţa mea nu acceptă negarea marii catastrofe al cărei subiect au fost armenii otomani în 1915", conform unui text pregătit de cei 200 de intelectuali turci, care urmează să fie publicat luni pe Internet. "Resping această nedreptate şi (...) înţeleg sentimentele şi durerea fraţilor mei armeni. Le cer scuze", adaugă textul.

 

Turcia recunoaşte că mulţi armeni au fost ucişi în perioada destrămării Imperiului Otoman, dar insistă că aceştia au fost victime ale revoltelor civile, soldate şi cu moartea multor turci. Majoritatea istoricilor occidentali afirmă însă că purificarea etnică, soldată cu moartea a 700.000 de armeni, este similară unui genocid.

Semnatarii scrisorii îi invită pe turci să semneze o petiţie şi să se alăture demersului lor. "Problema noastră este să fim în stare să ne uităm dimineaţa în oglindă (...) şi să ne eliberăm confruntându-ne, în cele din urmă, cu trecutul", a declarat politologul Baskin Oran, unul dintre organizatorii iniţiativei.

Naţionaliştii turci au reacţionat violent chiar înainte de publicarea documentului, pe care îl consideră un act de trădare naţională.

Publicarea documentului coincide cu o perioadă de apropiere diplomatică între Turcia şi Armenia, a căror graniţă este închisă de la războiului din 1993 din Nagorno-Karabah.

Discuţiile publice privind evenimentele din 1915 au rămas o problemă sensibilă în Turcia, iar scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel, a fost urmărit penal în 2005, după ce a afirmat că în acea perioadă au fost ucişi un milion de armeni. În ianuarie 2007, ziaristul Hrant Dink a fost împuşcat de un adolescent naţionalist, din cauza apelurilor în favoarea unei abordări noi a acestui subiect.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici