Iranienii votează pentru desemnarea preşedintelui ţării - GALERIE FOTO şi VIDEO

Oficialul din cadrul Ministerului de Interne responsabil cu alegerile prezidenţiale din Iran a anunţat vineri o participare importantă, încă de la deschiderea secţiilor de votare.

14 afișări
Imaginea articolului Iranienii votează pentru desemnarea preşedintelui ţării - GALERIE FOTO şi VIDEO

Iranienii votează pentru desemnarea preşedintelui ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

"Sunt foarte mulţi alegători de la începutul scrutinului, rapoartele din provincii indică acelaşi lucru", a declarat şeful comisiei electorale a Ministerului, Kamran Daneshjou, care a vizitat o secţie de votare din centrul Teheranului.

Daneshjou a preconizat miercuri un nivel "record" de participare la scrutinul la care participă preşedintele în exerciţiu Mahmud Ahmadinejad şi fostul premier Mir Hossein Mussavi.

Rata de participare este considerată un factor important pentru a-i permite lui Moussavi să intre cu Ahmadinejad în al doilea tur, sau să îl câştige pe primul.

Sute de alegători au fost prezenţi la Ershad, unul din cele mai importante birouri de vot din capitală, unde a votat fostul ministru de Interne Ali Akbar Nateq Nouri.

Ţinând cont de aglomeraţie, acesta a menţionat că participarea "este mai importantă decât în precedentele scrutinuri".

Potrivit lui Daneshjou, sunt "mari şanse să se modifice ora închiderii (secţiilor de votare) deoarece participarea pare a fi mai mare decât până acum".

Birourile de vot urmează să fie închise la ora locală 18.00 (16.30, ora României), dar Ministerul de Interne a anunţat miercuri că acest termen ar putea fi extins până la miezul nopţii.

"Rezultatele vor fi publicate în 24 de ore" de la închiderea scrutinului, a precizat Daneshjou.

La cel puţin cinci secţii de votare din centrul Teheranului au fost observate cozi foarte lungi formate de alegători.

La şcoala Shahadayeh Resaneh, directoarea biroului de vot, Sakineh Shirlarab, a precizat că "era răspunzătoare de acest birou şi în urmă cu patru ani şi prezenţa s-a dublat".

Un reprezentant al Ministerului de Interne, care supraveghează activitatea a zece birouri de vot din cartier, Nasser Haghi, a precizat că "din ce am văzut până cum, prezenţa s-a dublat comparativ cu acum patru ani".

Potrivit unui inspector din cadrul comisiei electorale, "acest lucru este fără precedent, este prima oară când oamenii aşteaptă înainte de deschiderea (secţiilor de votare). Acest lucru se întâmplă şi la alte birouri de vot pe care le-am văzut".

Numeroşi alegători au ajuns de la şapte dimineaţa în faţa secţiei de votare de la Ershad. "Altfel, aş fi aşteptat multe ore pentru a vota", a menţionat o femeie în vârstă de 59 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici