Iranul a lansat procesul de îmbogăţire a uraniului la 20 la sută

Iranul a lansat marţi procesul de îmbogăţire a uraniului la 20 la sută la uzina de la Natanz (centru), sub supravegherea inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat televiziunea oficială iraniană Al-Alam.

20 afișări
Imaginea articolului Iranul a lansat procesul de îmbogăţire a uraniului la 20 la sută

Iranul a lansat procesul de îmbogăţire a uraniului la 20 la sută (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Iranul a început să îmbogăţească uraniu până la un nivel de 20 la sută, în prezenţa inspectorilor AIEA, la Natanz", a afirmat postul Al-Alam, citând "o sursă din cadrul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică".

Lansarea procesului de îmbogăţire a uraniului la 20 la sută a fost anunţată duminică de liderii iranieni şi notificată luni către AIEA.

Această decizie a fost luată ca urmare a blocării discuţiilor cu marile puteri (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, Germania) privind livrarea către Iran a combustibilului îmbogăţit la 20 la sută, de care pretinde că are nevoie pentru un reactor de cercetare medicală.

Liderii iranieni au afirmat totodată că "uşa rămâne deschisă" pentru schimbul de uraniu cu marile puteri, chemate să "treacă de la confruntare la cooperare" cu Iranul.

Anunţul Iranului a provocat controverse în rândul comunităţii internaţionale, în special în rândul marilor puteri care suspectează Teheranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub protecţia programului civil, în pofida dezminţirilor sale repetate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici