Iranul a prezentat condoleanţe poporului saudit pentru moartea regelui Abdullah

Iranul a prezentat vineri condoleanţe poporului saudit şi Guvernului de la Riyad pentru moartea regelui Abdullah şi a anunţat că ministrul său de Externe, Mohammad Javad Zarif, se va deplasa sâmbătă în capitala Arabiei Saudite pentru a asista la o ceremonie oficială, relatează AFP.

163 afișări
Imaginea articolului Iranul a prezentat condoleanţe poporului saudit pentru moartea regelui Abdullah

Iranul a prezentat condoleanţe poporului saudit pentru moartea regelui Abdullah

Într-un comunicat publicat pe site-ul de Internet al Ministerului iranian de Externe, Teheranul a anunţat că Mohammad Javad Zarif va asista sâmbătă la o ceremonie oficială în capitala Arabiei Saudite, fără a oferi mai multe precizări.

"Îmi doresc ca Domnul să ofere generoasa sa binecuvântare familiei defunctului şi dinastiei sale", a afirmat fostul preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani, cunoscut pentru întreţinerea unor relaţii strânse cu regatul saudit.

Arabia Saudită este un "frate" al Iranului, a apreciat el.

Referindu-se la noul rege saudit, Salman, Rafsandjani a adăugat: "Îi doresc excelenţei voastre să reuşească în consolidarea unităţii lumii musulmane, prosperitate, coexistenţă şi fraternitate pentru cele două naţiuni, Iranul şi Arabia Saudită, sub nobilele învăţături ale islamului".

La rândul său, preşedintele iranian Hassan Rohani a exprimat, într-o scurtă declaraţie, condoleanţe Arabiei Saudite.

Monarhia sunnită şi Republica Islamică şiită au cunoscut în ultimele luni o apropiere timidă după mai mulţi ani de tensiuni, alimentate în special de războiul din Siria, unde Teheranul sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce Riyadul se poziţionează de partea rebeliunii.

Începând din 2013, după alegerea moderatului Rohani în funcţia de preşedinte, Teheranul a început o serie de demersuri diplomatice de apropiere de Arabia Saudită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici