Iranul a spânzurat doi opozanţi acuzaţi că sunt "duşmani ai lui Dumnezeu"

Iranul a executat, joi, prin spânzurare doi opozanţi acuzaţi că sunt "duşmani ai lui Dumnezeu" şi aparţin unei grupări monarhiste, potrivit agenţiei ISNA, care citează un comunicat al Procurorului de la Teheran şi pe avocatul unuia dintre cei doi condamnaţi.

37 afișări
Imaginea articolului Iranul a spânzurat doi opozanţi acuzaţi că sunt "duşmani ai lui Dumnezeu"

Iranul a spânzurat doi opozanţi acuzaţi că sunt "duşmani ai lui Dumnezeu" (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Cei doi opozanţi, acuzaţi că ar fi "mohareb" (duşmani ai lui Dumnezeu), fuseseră condamnaţi la moarte în octombrie 2009, în cadrul unei serii de procese intentate opozanţilor şi menifestanţilor arestaţi în timpul protestelor violente care au urmat realegerii contestate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în luna iunie.

Aceste execuţii ale opozanţilor, care, potrivit ISNA, au loc după confirmarea în apel a sentinţei celor doi condamnaţi, sunt primele după manifestaţiile din iunie.

Comunicatul Procurorului de la Teheran a mai anunţat şi că alţi nouă opozanţi condamnaţi la moarte aşteaptă în prezent verdictul Curţii de Apel. "Alţi nouă participanţi la proteste sunt încă în faza apelului şi, dacă sunt condamnaţi, sentinţa va fi executată conform legii".

Până în prezent, autorităţile anunţaseră numai cinci condamnări la moarte în procesul intentat după manifestaţiile din iunie.

Comunicatul nu conţine menţiuni în legătură cu celelalte şase persoane condamnate la moarte.

"Aceşti condamnaţi sunt acuzaţi că sunt «mohareb», că au încercat să răstoarne regimul Republicii Islamice şi că aparţin mişcării antirevoluţionare armate a Adunării Regatului Iranului şi mişcării teroriste a monafeghinilor" ("ipocriţi" - nume dat membrilor Organizaţiei Mujahedinilor Poporului, principala mişcare de opoziţie armată iraniană în exil-n.r.), a precizat comunicatul citat de ISNA.

Cei doi opozanţi executaţi joi sunt identificaţi în comunicat ca fiind Mohammad Reza Ali Zammani şi Aresh Rahmanipour.

La momentul condamnării, Mohammad Ali Reza Zammani fusese identificat de opoziţie drept militant al mişcării regaliste a Adunării Regatului Iranului. Amnesty International a intervenit în favoarea sa.

Aresh Rahmanipour, identificat numai prin iniţialele sale, A. R., în momentul condamnării, a fost acuzat că aparţine aceleiaşi grupări monarhiste, potrivit avocatei sale.

Avocata, Nasrin Sotoudeh, a afirmat că Rahmanipour a fost arestat cu două luni înaintea alegerilor şi a protestelor care au urmat şi că a fost "obligat să depună mărturie din cauza ameninţărilor adresate familiei sale".

Ea s-a declarat "şocată" de anunţul privind executarea, afirmând că nici ea şi nici familia clientului său nu fuseseră informaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici