Iranul afirmă că echipajul celor două petroliere greceşti sechestrate din cauza unor "încălcări maritime" nu a fost reţinut

  • Organismul maritim de stat al Iranului a declarat sâmbătă că echipajul a două petroliere greceşti capturate vineri de Gărzile Revoluţionare nu a fost reţinut şi că se află în stare bună de sănătate şi sunt îngrijiţi la bordul navelor lor.
  • Forţele iraniene au capturat vineri două petroliere greceşti în Golf, la scurt timp după ce Teheranul a avertizat că va lua "măsuri punitive" împotriva Atenei în legătură cu confiscarea de către Statele Unite a petrolului iranian de pe un petrolier reţinut în largul coastelor greceşti.
11583 afișări
Imaginea articolului Iranul afirmă că echipajul celor două petroliere greceşti sechestrate din cauza unor "încălcări maritime" nu a fost reţinut

"Echipajul celor două petroliere greceşti nu a fost arestat, iar toţi membrii echipajului ... sunt în stare bună de sănătate şi sunt protejaţi şi beneficiază de serviciile necesare în timp ce se află la bord, în conformitate cu legislaţia internaţională", a declarat Organizaţia portuară şi maritimă iraniană într-un comunicat preluat de presa de stat.

Cele două nave au fost oprite din cauza unor "încălcări maritime" nespecificate, a precizat organismul.

Grecia a declarat vineri că un elicopter al marinei iraniene a aterizat pe nava Delta Poseidon, sub pavilion grec, în apele internaţionale, şi a luat ostatic echipajul. Aceasta a declarat că un incident similar a avut loc pe o altă navă sub pavilion grec în apropiere de Iran, fără a numi nava. Atena a declarat că ambele acţiuni au încălcat dreptul internaţional.

Luna trecută, autorităţile greceşti au sechestrat nava Pegas, sub pavilion rusesc, în largul Greciei, din cauza sancţiunilor Uniunii Europene. Ulterior, Statele Unite au confiscat încărcătura de petrol iranian aflată la bord, a relatat joi Reuters.

Pegas şi echipajul său rusesc au fost ulterior eliberaţi, dar sechestrarea a inflamat tensiunile în contextul în care Iranul şi puterile mondiale încearcă să revigoreze acordul nuclear din 2015.

Separat, Nour News, afiliat la un organism de securitate de stat iranian, a declarat: "Iranul nu va rămâne pasiv în faţa oricărei ameninţări la adresa intereselor sale, iar testarea voinţei Iranului este o eroare strategică care va implica costuri grele pentru Statele Unite şi anturajul lor".

În 2019, Iranul a sechestrat un petrolier britanic în apropiere de Strâmtoarea Ormuz pentru presupuse încălcări, la două săptămâni după ce forţele britanice au reţinut un petrolier iranian în apropiere de Gibraltar, acuzându-l că a trimis petrol în Siria, încălcând sancţiunile Uniunii Europene. Ambele nave au fost eliberate ulterior.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici