Iranul blochează mesajele telefonice care conţin cuvântul "dolar"

Mesajele telefonice care conţin cuvintele "dolar" sau "valută" (în persană) sunt blocate de luni în Iran, unde autorităţile nu reuşesc să oprească prăbuşirea rialului în faţa monedei americane.

312 afișări
Imaginea articolului Iranul blochează mesajele telefonice care conţin cuvântul "dolar"

Iranul blochează mesajele telefonice care conţin cuvântul "dolar" (Imagine: Shutterstock)

SMS-urile conţinând cuvântul "dolar", în engleză sau persană, şi cuvânt "arz" (valută, în persană) nu ajung la destinaţie, în schimb termenul "euro" nu este afectat de aceste restricţii, potrivit presei iraniene.

Cei doi operatori de telefonie mobilă, MCI şi Irancell, au afirmat pentru agenţia ISNA că nu sunt la curent cu aceste restricţii.

Şi site-ul specializat Mesghal.ir, care publică zilnic rata de schimb şi preţul aurului, a fost blocat.

Rialul iranian a pierdut peste o treime din valoare în faţa dolarului şi a altor monede străine din cauza sancţiunilor financiare şi bancare impuse Iranului de Statele Unite şi ţările europene.

Marţi, un dolar valora 17.230 de riali, apropiindu-se rapid de recordul din 2 ianuarie, când a atins valoarea de 17.800 de riali.

Oficialii iranieni susţin că scăderea rialului în faţa dolarului nu are legătură cu sancţiunile occidentale, vorbind doar de efecte psihologice.

Statele Unite şi aliaţii lor europeni vor să consolideze sancţiunile financiare şi petroliere împotriva Iranului pentru a împiedica exporturile de petrol către Teheran, în scopul de a-l obliga să renunţe la programul său nuclear controversat.

În faţa acestor sancţiuni, Iranul a organizat manevre navale în strâmtoarea Hurmuz, canal strategic pe unde tranzitează 35 la sută din traficul maritim petrolier din lume, ameninţând că o va închide.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici