Iranul împrumută Siria cu patru miliarde de dolari

Iranul a deschis două linii de credit valorând în total patru miliarde de dolari, destinate Damascului şi are în vedere acordarea unei a treia, în scopul de a ajuta această ţară afectată de un embargo internaţional, a precizat guvernatorul Băncii Centrale Siriene.

568 afișări
Imaginea articolului Iranul împrumută Siria cu patru miliarde de dolari

Iranul împrumută Siria cu patru miliarde de dolari (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Iranul continuă să susţină Siria, deschizând o linie de credit de un miliard de dolari, pentru a finanţa importarea de diferite produse, precum şi o altă linie de credit de trei miliarde de dolari pentru a finanţa nevoile ţării, în petrol şi produse derivate", a declarat Adib Mazale, citat luni de cotidianul guvernamental Techrin.

"De asemenea vom acţiona pentru acordarea de către partea iraniană către Siria a unui alt (credit), în valoare de trei miliarde de dolari", a adăugat Mayale.

În ianuarie 2013, agenţia oficială Sana a anunţat "parafarea de către cele două ţări aliate a unui acord asupra deschiderii de către Iran a unei linii de credit de un miliard de dolari", în cursul unei vizite în Iran a fostului premier sirian Wael al-Halaqi.

Informaţii care nu au putut fi verificate au anunţat, în repetate rânduri, împrumuturi secrete din parte Teheranului către Damasc, ale cărui rezerve de valută sunt aproape epuizate, de la începutul revoltei populare împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în martie 2011.

Mayale a anunţat intervenţia băncii centrale pe piaţa valutară, pentru a apăra lira siriană împotriva speculatorilor, asigurând valuta necesară importului de materii prime pentru industrie.

Lira siriană şi-a pierdut peste trei sferturi din valoare, de la începutul crizei. Un dolar valorează 150 LS, în comparaţie cu 50, în martie 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici