Israelienii vor să blocheze plata unei părţi a taxelor încasate în contul palestinienilor

Israelul intenţionează să blocheze o parte din taxele pe care le colectează în fiecare lună în contul Autorităţii Palestiniene (AP), a anunţat miercuri seara o sursă guvernamentală israeliană.

118 afișări
Imaginea articolului Israelienii vor să blocheze plata unei părţi a taxelor încasate în contul palestinienilor

Israelienii vor să blocheze plata unei părţi a taxelor încasate în contul palestinienilor (Imagine: Shutterstock)

"Intenţionăm să reţinem o parte din sumele plătite lunar Autorităţii Palestiniene de Israel, în replică la acţiunile unilaterale ale palestinienilor", a declarat sursa menţionată, sub acoperirea anonimatului.

"Faptul că Autoritatea Palestiniană oferă în fiecare lună mari sume de bani deţinuţilor palestinieni şi familiilor lor este o formă de sprijin a terorismului. Nu intenţionăm să plătim palestinienilor echivalentul acestor bani", a precizat sursa.

Autoritatea Palestiniană plăteşte sub formă de alocaţii lunare indemnizaţii fiecărui deţinut în Israel, care variază între 400 de dolari, pentru sentinţe de mai puţin de trei ani, şi peste 3.000 de dolari, pentru condamnaţii la peste 30 de ani de închisoare.

Ministrul palestinian pentru problemele deţinuţilor, Issa Qaraqae, a estimat că "această iniţiativă ar putea fi periculoasă". "Israelienii caută să vizeze deţinuţii pentru că ştiu cât de importantă este această problemă pentru poporul palestinian", a afirmat Qaraqae.

Aproximativ 5.000 de palestinieni sunt deţinuţi în Israel.

Potrivit acordului încheiat în iulie, sub medierea secretarului de Stat american John Kerry, Israelul s-a angajat să elibereze în patru faze 104 deţinuţi încarceraţi înaintea acordurilor de la Oslo din 1993. În schimb, conducerea palestiniană a acceptat să suspende orice demers de aderare la organizaţii internaţionale până la sfârşitul discuţiilor.

Israelul a refuzat însă să elibereze la 29 martie, cum era prevăzut, un al patrulea şi ultim contingent de deţinuţi, cerând prelungirea negocierilor după 29 aprilie.

În replică, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a semnat la 1 aprilie cererile de aderare a Palestinei la 15 convenţii şi tratate internaţionale, considerând că noile cerinţe impuse de Israel pentru aceste eliberări l-au dezlegat de angajamentul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici