Israelul cere Olandei să se opună boicotării a cinci bănci israeliene

Israelul a cerut vineri Guvernului de la Haga să se opună deciziei fondului de pensii olandez PGGM de a boicota cinci bănci israeliene din cauza activităţilor pe care le desfăşoară în colonii.

269 afișări
Imaginea articolului Israelul cere Olandei să se opună boicotării a cinci bănci israeliene

Israelul cere Olandei să se opună boicotării a cinci bănci israeliene (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Directorul general adjunct pentru Afaceri Europene al Ministerului de Externe, Raphaël Schutz, i-a spus ambasadorului olandez că decizia fondului de pensii PGGM de a boicota Israelul este inacceptabilă", a anunţat Ministerul israelian de Externe într-un comunicat, precizând că ambasadorul Olandei în Israel, Caspar Veldkap, a fost convocat pentru "clarificări".

"De asemenea, i s-a subliniat că noi aşteptăm de la Guvernul olandez, în spiritul prieteniei care există între ţările noastre, să ia o poziţie fără echivoc împotriva unor astfel de măsuri, care nu contribuie decât la înrăutăţirea relaţiilor israeliano-olandeze", adaugă textul.

Fondul de pensii PGGM, unul dintre cele mai mari din Olanda, a anunţat, miercuri, că a întrerupt colaborarea cu cinci bănci israeliene, din cauza activităţilor lor în coloniile israeliene.

PGGM, care asigură gestionarea a 153 de miliarde de euro, urmează o decizie similară a unui alt gigant olandez, Vitens. Această companie de apă potabilă a anunţat, la începutul lunii decembrie, că întrerupe colaborarea cu societatea israeliană de distribuţie a apei Mekorot, din cauza "contextului politic".

Mekorot, care furnizează apă în coloniile din Cisiordania, a fost acuzată atunci că duce o politică discriminatorie faţă de palestinieni în accesul la apă potabilă.

Boicotarea unor societăţi israeliene care desfăşoară activităţi în coloniile din teritoriul palestinian a înregistrat recent o serie de succese, încurajând promotorii săi şi stârnind îngrijorări în Israel în privinţa unei generalizări a acestei modalităţi de a acţiona.

Cea mai mare Biserică Protestantă din Canada a decis astfel să boicoteze trei întreprinderi israeliene, iar Guvernul român a refuzat să trimită lucrători în construcţii.

Aceste măsuri intervin la câteva luni după ce Uniunea Europeană (UE) a adoptat "linii directoare" prin care exclude din cooperarea sa instituţiile şi întreprinderile israeliene care desfăşoară activităţi în teritoriile ocupate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici