Israelul cere SUA să nu excludă opţiunea militară în cazul Iranului

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a cerut, vineri, Statelor Unite să nu excludă posibilitatea recurgerii la opţiunea militară împotriva programului nuclear iranian.

12 afișări
Imaginea articolului Israelul cere SUA să nu excludă opţiunea militară în cazul Iranului

Israelul cere SUA să nu excludă opţiunea militară în cazul Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am spus deja ce credem. Nu excludem nici o opţiune. Şi le recomandăm şi altora să nu renunţe la nici o opţiune", a spus Barak, la încheierea unei întâlniri, la Ierusalim, cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice.

"Suntem convinşi că Iranul acţionează în continuare pentru a obţine arma nucleară şi induce în eroare în continuare lumea, ducând negocieri privind controlul acestui tip de armament", a adăugat el.

"Cred că liderii lumii libere care văd aceste lucruri trebuie să le şi recunoască şi să ţină cont de ele atunci când decid ce măsuri trebuie luate", a mai spus Barak.

Spre deosebire de preşedintele american în exerciţiu, George W. Bush, Barack Obama a făcut referire la posibilitatea iniţierii unui dialog necondiţionat cu Iranul, care face obiectul unor sancţiuni ONU.

Liderul partidului Kadima, ministrul de Externe israelian Tzipi Livni, a sugerat deja, încă de joi, posibilitatea apariţiei unor divergenţe cu preşedintele american ales, Barack Obama, pe tema programului nuclear iranian. "Este posibil să avem unele puncte de dezacord în ceea ce priveşte abordarea modalităţilor de a împiedica" Iranul să obţină acces la armament nuclear, a afirmat Livni.

"Consider problematic un dialog preliminar (cu Teheranul - n.red.) într-un moment în care Iranul crede că lumea cedează în privinţa sancţiunilor. Un dialog, în acest stadiu, poate fi interpretat drept un semn de slăbiciune", a adăugat ea.

Israelul consideră că Iranul este cea mai periculoasă ameninţare la adresa sa, din cauza accelerării programului nuclear şi a declaraţiilor repetate ale liderilor de la Teheran, în special ale preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, care prezic sfârşitul Israelului.

Ţările occidentale şi Israelul bănuiesc că Iranul încearcă să obţină arma atomică, acuzaţie respinsă categoric de regimul de la Teheran.

Preşedintele iranian l-a felicitat joi pe Barack Obama pentru victoria în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, cerându-i totodată şi o schimbare radicală a politicii SUA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici