Israelul continuă operaţiunile militare împotriva Fâşiei Gaza. Bilanţul a ajuns la 119 morţi

  • Armata israeliană continuă operaţiunile militare împotriva grupurilor islamiste din Fâşia Gaza
  • Bilanţul în Fâşia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul organizaţiei islamiste Hamas, a ajuns la 119 morţi şi peste 620 de răniţi
  • Grupurile islamiste din Fâşia Gaza au lansat în total peste 2.000 de rachete spre Israel, unde bilanţul este de nouă morţi şi 160 de răniţi
3452 afișări
Imaginea articolului Israelul continuă operaţiunile militare împotriva Fâşiei Gaza. Bilanţul a ajuns la 119 morţi

Armata israeliană continuă operaţiunile militare împotriva grupurilor islamiste din Fâşia Gaza, prin raiduri aeriene şi tiruri de artilerie de la sol, din zona frontierei, iar bilanţul victimelor în teritoriul palestinian aflat sub controlul organizaţiei islamiste Hamas a ajuns la 119 morţi, deşi un oficial israelian a sugerat, sub protecţia anonimatului, că au fost eliminaţi sute de islamişti.

Armata israeliană a bombardat intens Fâşia Gaza în cursul nopţii de joi spre vineri. În afară de raidurile aeriene, în zona frontierei acţionează militari la sol, însă armata israeliană a dat asigurări că nu a iniţiat o invazie.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat un bilanţ de 119 morţi şi 621 de răniţi în urma bombardamentelor israeliene.

Armata israeliană susţine că cele mai multe victime din Fâşia Gaza sunt militanţi terorişti care lansau atacuri spre Israel.

Un oficial israelian a declarat, vineri dimineaţă, că sute de militanţi islamişti au fost ucişi în Fâşia Gaza, sugerând că există operaţiuni care încă nu sunt publice. "Ieri, am efectuat cel puţin 20 de asasinate punctuale care au vizat lideri islamişti operaţionali. Hamas are sute de morţi. Am distrus cele mai multe dintre sistemele de producţie a rachetelor, am paralizat reţelele de tuneluri, care sunt un instrument strategic, şi există multe alte realizări israeliene pe care ei încă nu le înţeleg", a declarat un oficial israelian, sub protecţia anonimatului, pentru postul Channel 12.

Declaraţiile oficialului israelian intervin pe fondul informaţiilor neclare despre poziţionarea şi intervenţiile trupelor israeliene. Conform unor surse, în cursul nopţii, au avut loc operaţiuni punctuale în zona frontierei şi chiar pe teritoriul Fâşiei Gaza, în eforturile de oprire a atacurilor cu rachete. Deşi iniţial a anunţat oficial că au loc operaţiuni la sol în Fâşia Gaza, armata israeliană a comunicat ulterior că militarii israelieni rămân în zona frontierei.

Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat, în cursul nopţii de joi spre vineri, că organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, "va plăti un preţ greu". "Vom continua să facem ceea ce facem cu intensitate mare. Nu suntem spre final, operaţiunea va continua cât va fi necesar", a afirmat Benjamin Netanyahu.

Armata israeliană a mobilizat 9.000 de rezervişti şi a acumulat trupe şi vehicule militare în zona frontierei cu Fâşia Gaza.

Mişcarea Hamas a avertizat armata israeliană să evite incursiunile terestre. "Orice incursiune terestră, indiferent în ce zonă a Fâşiei Gaza, va conduce la creşterea numărului morţilor şi prizonierilor în rândurile inamicului", a transmis organizaţia islamistă Hamas, conform postului France24.

În cursul nopţii, organizaţiile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat aproximativ 200 de rachete spre Israel, dintre care circa 30 au căzut în zona frontierei. În total, în ultimele patru zile, din Fâşia Gaza au fost lansate peste 2.000 de rachete spre teritoriul israelian.

O femeie în vârstă de 60 de ani a fost rănită grav, în cursul nopţii, după ce o rachetă a căzut pe o casă din oraşul israelian Ashkelon. În Israel, bilanţul atacurilor, actualizat vineri dimineaţă, este de cel puţin nouă morţi şi peste 160 de răniţi.

În paralel, continuă eforturile diplomatice pentru un armistiţiu între Israel şi grupurile islamiste palestinene. Liderul organizaţiei islamiste Hamas, Ismail Haniyeh, a vorbit joi seară prin telefon cu oficiali din Egipt, precum şi cu emisarul ONU în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, potrivit site-ului Ynetnews.com. În prezent au loc mai multe eforturi diplomatice pentru un armistiţiu, prin intermediul Rusiei, Egiptului, Iordaniei şi Qatarului. Administraţia Joseph Biden a anunţat decizia de a trimite un diplomat de rang înalt în Orientul Mijlociu, pentru negocieri între Israel şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza în scopul ajungerii la un armistiţiu. Hady Amr, adjunct al secretarului de Stat american responsabil de relaţiile cu Israelul şi cu palestinienii, urmează să ajungă în Orientul Mijlociu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici