Israelul începe un exerciţiu de apărare civilă fără precedent

Israelul a început duminică dimineaţa un exerciţiu de alertă şi apărare pasivă, de o amploare fără precedent, simulând atacuri cu rachete şi un val de atentate, a anunţat un purtător de cuvânt militar.

16 afișări
Imaginea articolului Israelul începe un exerciţiu de apărare civilă fără precedent

Israelul începe un exerciţiu de apărare civilă fără precedent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest exerciţiu, care va dura cinci zile, va permite testarea capacităţilor ţării de a răspunde unor proiectile lansate din Liban şi Fâşia Gaza, şi unor rachete din Iran sau Siria, au declarat oficialii din cadrul Ministerului Apărării.

Potrivit scenariilor care vor fi testate, serviciile de urgenţă, armata, poliţia, administraţiile locale şi ministerele vor testa procedurile de apărare a populaţiei civile confruntate cu atacuri, de tip convenţional dar şi chimic şi bacteriologic.

"Inamici noştri consideră că sistemul din spatele operaţiunilor militare constituie punctul nostru slab, va trebui să consolidăm acest front şi să fim pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii", a afirmat pentru postul de radio militar adjunctul ministrului Apărării, Matan Vilnai.

Momentul de vârf va fi marţi dimineaţă, când sirenele vor suna în toată ţara pentru a anunţa iminenţa unui atac, cerând populaţiei să coboare în adăposturi într-un timp record, care să nu depăşească trei minute.

La rândul său, Guvernul israelian va simula reuniuni în cursul cărora miniştrii vor trebui să ia decizii în faţa unor astfel de scenarii.

Acesta este cel de-al treilea exerciţiu de acest tip de la războiul împotriva mişcării şiite libaneze Hezbollah, din vara lui 2006, în cursul căruia un milion de persoane din nordul Israelului au trăit sub focul tirurilor de rachete lansate de pe teritoriul libanez.

Acest exerciţiu intervine la câteva zile de la cel desfăşurat de armata israeliană, timp de patru zile, pentru a-şi testa capacităţile de apărare împotriva unor eventuale atacuri aeriene lansate din Siria sau Iran.

Acesta a fost primul exerciţiu care a simulat atacuri lansate din Iran, aflat la o distanţă de peste 1.000 de kilometri, a subliniat un purtător de cuvânt militar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici