Italia riscă eliminarea din G8, după organizarea haotică a summitului din l'Aquila

Pregătirile summitului G8 din oraşul l'Aquilla, din Italia, au avut loc atât de haotic încât există presiuni din partea altor state membre pentru a elimina Italia din grup, potrivit unor oficiali de rang înalt, citaţi de The Guardian în ediţia electronică.

31 afișări
Imaginea articolului Italia riscă eliminarea din G8, după organizarea haotică a summitului din l'Aquila

Italia riscă eliminarea din G8, după organizarea haotică a summitului din l'Aquila (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Statele Unite au preluat controlul în ultimele săptămâni înainte de summit, în lipsa unor iniţiative concrete pe agendă. Washingtonul a organizat conferinţe la nivelul oficialilor de rang înalt, în ultimă instanţă, ca întrevederile să aibă loc cu un scop. "Este ceva fără precedent ca o altă ţară să organizeze conferinţele. Este o opţiune controversată", a declarat un oficial de rang din cadrul delegaţiei unui stat membru G8. "Italienii au fost îngrozitori. Nu au existat proceduri şi planificări", a explicat el.

Potrivit The Guardian, pe fondul disensiunile din spatele uşilor închise, Italia ar putea fi eliminată din grupul ţărilor G8. O varitantă vehiculată este cea a includerii Spaniei, care are un venit mai mare pe cap de locuitor şi acordă ca ajutor un procent mai mare din PIB.

"Pregătirile pentru summit făcute de Italia au decurs într-un mod haotic de la început până la sfârşit", a declarat Richard Gowan, un analist din cadrul Centrului pentru Cooperare Internaţională din cadrul Universităţii din New York. "Oficialii italieni spuneau în ianuarie că nu au o viziune asupra summitului şi dacă administraţia Barack Obama ar avea orice idee, aceştia vor urma indicaţiile americanilor", a declarat el.

Potrivit criticilor, Guvernul italian, condus de Silvio Berlusconi, a compensat lipsa de substanţă prin suplimentarea numărului de invitaţi. Conform estimărilor, numărul preşedinţilor care se vor deplasa la l'Aquilla variază între 39 şi 44. Între timp, acoperirea mediatică referitoare la summit a fost dominată de petrecerile lui Berlusconi cu tinere femei şi de iniţiativa de a organiza o reuniune la nivel înalt într-o regiune afectată în urmă cu trei luni de un cutremur.

Criticile dure la adresa Italiei au fost adresate într-un moment în care viitorul grupului G8, în calitate de forum pentru soluţionarea problemelor mondiale, este pus la îndoială. La începutul anului, grupul G20, din care au fac parte şi economiile emergente, a fost considerat ca un posibil înlocuitor, însă oficialii americani s-au convins la summitul G20 de la Londra că acesta reprezintă un cadru ineficient.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici