Iulia Timoşenko cere demiterea ministrului Apărării, acuzat de corupţie

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a cerut miercuri demiterea ministrului ucrainean al Apărării, Iuri Ehanurov, care este acuzat de corupţie şi deturnare de fonduri, acuzaţii respinse de ministru.

75 afișări
Imaginea articolului Iulia Timoşenko cere demiterea ministrului Apărării, acuzat de corupţie

Iulia Timoşenko cere demiterea ministrului Apărării, acuzat de corupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Voi trimite astăzi preşedintelui (ucrainean, Viktor Iuşcenko) o scrisoare prin care îi voi solicita să supună votului Parlamentului o cerere de demitere a ministrului Apărării", a declarat Timoşenko în cadrul şedinţei Consiliului de miniştri, potrivit agenţiei Interfax.

Iuşcenko a respins ulterior această cerere, acuzând-o pe Iulia Timoşenko, de la Istanbul, că încearcă să destabilizeze puterea. Preşedintele urmează să asiste în Turcia la finala Cupei UEFA, în care se confruntă Şahtior Doneţk şi Werder Bremen.

"Este vorba despre un demers politic menit să tulbure situaţia" în ţară, a acuzat preşedintele, citat de serviciul său de presă. Parlamentul, divizat, ar avea greutăţi să găsească un nou ministru al Apărării, a apreciat el, amintind că trei portofoii sunt vacante de mai multe luni în Cabinetul actual.

Anterior, şeful Departamentului de Inspecţie Financiară din subordinea Ministerului ucrainean al Finanţelor, Mikola Sivulski, a declarat miercuri în faţa miniştrilor că această structură a confirmat acuzaţii de corupţie formulate împotriva ministrului Apărării, emise de Timoşenko.

"Nu doar că aceste fapte au fost confirmate, dar ele s-au dovedit a fi mai importante, în special în ceea ce priveşte corupţia din sectorul funciar", care vizează o suprafaţă de peste 300 de hectare de teren, a declarat Sivulski, citat de Interfax.

Timoşenko a mai evocat presupuse manipulări în timpul achiziţionării de alimente pentru armată, la preţuri cu 20-40 la sută mai mari decât preţul pieţei.

Ehanurov a respins aceste acuzaţii, apreciind că sunt făcute în legătură cu alegerile prezidenţiale din ianuarie 2010. El a făcut apel la efectuarea unei anchete echitabile cu privire la acest caz din partea Parchetului General al Ucrainei.

"Toate terenurile în cauză sunt proprietatea Ministerului Apărării. Nu a avut loc niciun caz de transfer ilegal de terenuri", a dat acesta asigurări, potrivit Interfax.

Ehanurov, fost premier al Ucrainei, este unul dintre apropiaţii lui Viktor Iuşcenko, care se află în relaţii dificile, marcate adesea de conflicte, cu premierul Timoşenko.

Şefa Guvernului ucrainean este considerată unul dintre cei mai bine plasaţi candidaţi pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.

Preşedintele Iuşcenko, care şi-a anunţat intenţia de a obţine un al doilea mandat, nu este creditat, în schimb, decât cu 3 procente în intenţiile de vot, potrivit sondajelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici