Japonia a ordonat doborârea oricărei rachete nord-coreene care i-ar viza teritoriul

Japonia a ordonat duminică forţelor sale armate să doboare orice rachetă nord-coreeană care i-ar viza teritoriul, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Minisiterului Apărării, în contextul în care Phenianul ar pregăti, potrivit Seulului, un nou test nuclear.

1048 afișări
Imaginea articolului Japonia a ordonat doborârea oricărei rachete nord-coreene care i-ar viza teritoriul

Japonia a ordonat doborârea oricărei rachete nord-coreene care i-ar viza teritoriul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ordinul, dat de ministrul japonez al Apărării Itsunori Onodera, se va traduce prin mobilizarea în Marea Japoniei a unor distrugătoare echipate cu sisteme de interceptare de tip AEGIS, a precizat purtătorul de cuvânt.

"Nu organizăm o conferinţă de presă specială, deoarece nu intenţionăm să ne plasăm sub imperiul provocărilor nord-coreene şi ca (regimul din) Coreea de Nord să obţină indicii asupra strategiei noastre, în cazul în care oferim detalii în mod public", a continuat acest purtător de cuvânt, sub protecţia anonimatului.

"Nu există o mare probabilitate ca această rachetă să vizeze Japonia, dar am hotărât să ne pregătim pentru orice eventualitate", a declarat o sursă guvernamentală pentru agenţia Kyodo.

Peninsula coreeană se confruntă cu o intensificare a tensiunilor în urma lansării cu succes a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune în decembrie, considerată de către occidentali şi Japonia un test de rachetă balistică, şi a efectuării celui de al treilea test nuclear nord-coreean, în februarie.

Evocând un nou test, ministrul sud-coreean pentru Unificare Ryoo Kihl-jaea le-a spus luni unor parlamentari că există "semne în acest sens".

Pe de altă parte, Phenianul şi-a anunţat intenţia de a reporni un reactor nuclear oprit în 2007, în pofida rezoluţiilor ONU care îi interzic orice program atomic, şi a mobilizat două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est.

În acest context tensionat, Statele Unite au decis să acţioneze în vederea unei calmări a situaţiei, amânând un test, prevăzut în California, al unei rachete de tip Minuteman 3, o rachetă balistică intercontinentală cu ogivă nucleară. Acest test urma să aibă loc săptămâna aceasta la baza aeriană californiană Vandenberg.

Potrivit unui oficial american de la Departamentul Apărării, secretarul Chuck Hagel a hotărât această amânare cu scopul de a evita ca testul "să poată să fie considerat ca exacerbând criza cu Coreea de Nord".

Seulul şi Washingtonul au anulat, de asemenea, o reuniune prevăzută la 16 aprilie la Washington, între generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major american Interarme, şi omologul său sud-coreean, generalul Jung Seung-jo.

Coreea de Nord, care a ameninţat cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, asupra unor obiective americane, a avertizat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din Phenian începând de la 10 aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici