Japonia decretează noi zone de evacuare în jurul centralei nucleare de la Fukushima

Japonia a decretat joi patru noi zone de evacuare, în apropierea centralei nucleare avariate de la Fukushima (nord-est), unde au fost detectate niveluri crescute de radioactivitate, au anunţat oficiali locali.

924 afișări
Imaginea articolului Japonia decretează noi zone de evacuare în jurul centralei nucleare de la Fukushima

Japonia decretează noi zone de evacuare în jurul centralei nucleare de la Fukushima (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Această hotărâre vizează 113 case din oraşul Date, situat la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de centrala Fukushima Daiichi (numărul unu), grav avariată de un cutremur, urmat de un tsunami, la 11 martie.

Autorităţile au înregistrat niveluri ridicate de radioactivitate, peste limita legală de 20 de milisievert pe an, stabilită de Guvern, în districtele Ryozenmachi, Kamioguni, Shimooguni şi Tsukidatemachi.

Guvernul va oferi un ajutor financiar familiilor care acceptă să îşi părăsească domiciliul, a precizat un oficial local.

Peste 85.000 de persoane au fost evacuate, pe o rază de 30 de kilometri, în jurul centralei. De la catastrofă, ele trăiesc în adăposturi improvizate, sperând că vor putea, cândva, să se întoarcă acasă.

În plus, un studiu efectuat asupra a zece copii care trăiesc într-un oraş din Fukushima, la 62 de kilometri de centrala atomică, a dezvăluit prezenţa unei mici cantităţi de substanţe radioactive în urina acestora, au anunţat o asociaţie cetăţenească şi o organizaţie nonguvernamentală (ONG) franceză.

Toate eşantioanele prelevate, în mai, de la aceşti copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, erau contaminate cu cesiu 134 şi cesiu 137, elemente prezente într-o concentraţie cuprinsă între 0,4 şi 1,3 becquerel pe litru, a precizat, într-un comunicat, ACRO (Asociaţia Occidentală pentru Controlul Radioactivităţii), creată în Franţa, în urma catastrofei nucleare de la Cernobîl, în 1986.

Analizele au fost efectuate într-un laborator francez, la solicitarea unei asociaţii cetăţeneşti din Fukushima.

"Aceste rezultate ar trebui să determine autorităţile japoneze să măsoare, în mod sistematic, contaminarea internă a locuitorilor care au fost expuşi la coloane radioactive şi a celor care locuiesc în teritorii contaminate", a apreciat ACRO.

"Acest lucru confirmă, de asemenea, ideea că limita (de 20 de milisievert) stabilită de autorităţile japoneze pentru delimitarea zonelor de evacuare este prea ridicată", a adăugat asociaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici