Japonia se află în stare de alertă faţă de Coreea de Nord, anunţă ministrul Apărării

Japonia se află "în stare de alertă" pentru a intercepta, în caz că va fi necesar, o rachetă nord-coreeană, a declarat miercuri ministrul nipon al Apărării.

494 afișări
Imaginea articolului Japonia se află în stare de alertă faţă de Coreea de Nord, anunţă ministrul Apărării

Japonia se află ]n stare de alertă faţă de Coreea de Nord, anunţă ministrul Apărării (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Suntem în stare de alertă de când am mobilizat unităţile militare şi vom fi pregătiţi şi vigilenţi", a subliniat Itsunori Onodera pentru presă.

Forţele de autoapărare (numele armatei japoneze) au instalat marţi rachete de tip Patriot atât în centrul oraşului Tokyo, cât şi în jurul capitalei, pentru a face faţă oricărui tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul. Baterii de interceptare au fost staţionate totodată pe Insula Okinawa, în sud.

Phenianul, care a mobilizat recent două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est, a anunţat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diploamtice de pe teritoriul nord-coreean începând de la 10 aprilie, sugerând iminenţa unui tir de rachetă sau a unui test nuclear.

Regimul nord-coreean a agitat marţi, din nou, spectrul unui război "termonuclear" şi îndeamnă străinii din Coreea de Sud să se pregătească să părăsească ţara.

Premierul japonez Shinzo Abe a repetat miercuri că Guvernul său adoptă "toate măsurile posibile menite să protejeze viaţa japonezilor şi să le asigure securitatea".

În afară de baterii PATRIOT, Tokyo a staţionat distrugătoare echipate cu sistemul de interceptare AEGIS în Marea Japoniei, numită Marea de Est de către coreeni.

Peninsula Coreea se confruntă cu o intensificare a tensiunilor după lansarea cu succes a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, în decembrie, considerată de occidentali şi japonezi un test de rachetă balistică. Situaţia s-a agravat după al treilea test nuclear nord-coreean, efectuat în februarie.

Coreea de Nord a transportat cu trenul, la începutul săptămânii trecute, două rachete de tip Musudan pe care le-a instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare, potrivit Seulului, care se teme că Phenianul ar putea să procedeze la un test în orele sau zilele următoare.

Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune de aproximativ 3.000 de kilometri, adică are capacitatea să atingă Coreea de Sud şi Japonia.

Racheta poate avea o rază de acţiune de până la 4.000 de kilometri, cu o încărcătură mai uşoară, putând în mod teoretic să lovească Insula Guam, în Pacific, situată la aproximtaiv 3.380 de kilometri de Coreea de Nord. Pe insulă se află aproximativ 6.000 de militari americani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici