Jean-Yves Le Drian: Iranul riscă noi sancţiuni din cauza programului nuclear

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că Iranul trebuie să răspundă îngrijorărilor internaţionale privind programul de rachete balistice, sau riscă impunerea unor noi sancţiuni, informează site-ul postului France 24.

293 afișări
Imaginea articolului Jean-Yves Le Drian: Iranul riscă noi sancţiuni din cauza programului nuclear

Jean-Yves Le Drian: Iranul riscă noi sancţiuni din cauza programului nuclear

"Există programe pentru rachete care se pot deplasa pe câteva sute de kilometri, care nu sunt compatibile cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi care depăşesc nevoia Iranului de a îşi proteja frontierele", a declarat Jean-Yves Le Drian reporterilor înainte de a efectua, luni, o vizită oficială la Teheran.

În acest context, oficialul francez a mai adăugat că Iranul ar trebui să înceapă să contribuie într-un mod mai "pozitiv" în rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu.

Afirmaţiile au fost făcute după ce purtătorul de cuvânt al forţelor armate iraniene a declarat că nu vor exista negocieri privind programul nuclear Iranian până când Occidentul nu va renunţa la propriile arme nucleare.

"Condiţia pentru negocierile privind rachetele Iranului este distrugerea armelor nucleare şi a rachetelor cu rază lungă de acţiuni ale Statelor Unite şi ale Europei", a declarat oficialul iranian.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Preşedintele Donald Trump a oferit un ultimatul puterilor europene, pe 12 ianuarie, privind "schimbarea greşelilor teribile ale acordului nuclear iranian", ameninţând cu reluarea sancţiunilor.

Administraţia prezidenţială a SUA consideră că există trei defecte majore în acordul nuclear: eşecul de a se adresa programului balistic al Iranului, condiţiile în care observatorii internaţional pot vizita centralele nucleare suspecte şi clauzele privind reducerea programului nuclear, care vor expira după zece ani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici