Jens Stoltenberg: Aliaţii NATO sunt de acord ca Ucraina să fie acceptată în organizaţie

Toţi aliaţii NATO au fost de acord ca Ucraina să devină membră a organizaţiei, a afirmat secretarul general Jens Stoltenberg.

814 afișări
Imaginea articolului Jens Stoltenberg: Aliaţii NATO sunt de acord ca Ucraina să fie acceptată în organizaţie

Jens Stoltenberg: Aliaţii NATO sunt de acord ca Ucraina să fie acceptată în organizaţie

Declaraţia a fost făcută vineri, înaintea unei reuniuni a Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei, la baza aeriană Ramstein din Germania.

Stoltenberg le-a spus reporterilor că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, Kievul trebuie să aibă "mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri". El a mai spus că, în prezent, principalul obiectiv este să se asigure că Ucraina învinge Rusia.

Întrebat despre perspectivele aderării Ucrainei la NATO, Jens Stoltenberg a afirmat, conform Sky News: "Toţi aliaţii NATO au fost de acord că Ucraina va deveni membră. Preşedintele Zelenski are aşteptări clare, am discutat despre problema aderării şi despre garanţiile de securitate, bineînţeles că Ucraina are nevoie de securitate".

"Sigur că nu poate şti nimeni când se încheie sau cum se va încheia acest război, dar ştim că atunci când se va încheia acest război, trebuie să ne asigurăm că nu se va repeta, că Rusia nu va putea continua să atace, că nu va lansa din nou un război împotriva Ucrainei şi că nu va perturba din nou securitatea europeană. Deci, avem nevoie de discuţii despre cadrul de securitate, avem nevoie de o discuţie despre aderare, dar mesajul meu a fost că, în primul rând, Ucraina are rolul său corespunzător în NATO, aliaţii au fost de acord, dar atenţia se concentrează acum pe a ne asigura că Ucraina câştigă".

Anterior, Stoltenberg evocase joi, în cursul vizitei la Kiev, perspectivele admiterii Ucrainei în NATO. "Viitorul Ucrainei este în familia euroatlantică, viitorul Ucrainei este în NATO. Toţi aliaţii sunt de acord cu acest lucru. În acelaşi timp, obiectivul principal al Alianţei, al aliaţilor, este să se asigure că Ucraina câştigă", a declarat Stoltenberg cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Volodimir Zelenski, care a insistat că "este momentul" ca NATO să adreseze o invitaţie de aderare Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici