Joe Biden a discutat două ore cu Xi Jinping. Preşedintele SUA cere mobilizare în concurenţa cu Beijingul

  • Joe Biden anunţă că a discutat două ore cu preşedintele Chinei, Xi Jinping
  • Preşedintele SUA: "Dacă nu se mobilizăm, ne vor surclasa"
  • Joe Biden a criticat unele acţiuni ale Chinei, iar Xi Jinping i-a recomandat să fie prudent
2663 afișări
Imaginea articolului Joe Biden a discutat două ore cu Xi Jinping. Preşedintele SUA cere mobilizare în concurenţa cu Beijingul

Preşedintele american, Joseph Biden, a declarat, joi, că a discutat aproximativ două ore cu omologul său din China, Xi Jinping, subliniind că Statele Unite trebuie să se mobilizeze pentru a face faţă în competiţia cu Administraţia Chinei.

"Am avut aseară o convorbire telefonică de două ore cu Xi Jinping", a afirmat joi după-amiază Joseph Biden, conform CNN.

"Şi ştiţi la fel de bine ca mine că aceşti oameni - a fost o conversaţie bună, îl ştiu bine şi am petrecut mult timp împreună în anii în care eram vicepreşedinte -, dar ştiţi că dacă nu se mobilizăm, ne vor surclasa", a declarat preşedintele SUA, menţionând eforturile Chinei de a face investiţii în liniile feroviare şi în alte rute de transport.

Joseph Biden a făcut această declaraţie cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Casa Albă cu senatori democraţi şi republicani, pentru a discuta despre proiecte de infrastructură în Statele Unite.

"Sper că vom ajunge la un consens" privind proiectele de infrastructură, a subliniat preşedintele SUA.

Joseph Biden i-a semnalat lui Xi Jinping că este pregătit să coopereze în anumite domenii, dar i-a atras atenţia privind situaţia drepturilor omului şi privind unele practici comerciale, iar preşedintele Chinei i-a recomandat să acţioneze "prudent".

"Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Preşedintele SUA a transmis salutări şi urări poporului chinez cu ocazia Anului Nou Lunar. Preşedintele Biden a afirmat priorităţile protejării securităţii poporului american, prosperităţii, sănătăţii şi modului de viaţă american, evidenţiind importanţa menţinerii unei zone Indo-Pacifică liberă şi deschisă", a anunţat Casa Albă, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei. "Preşedintele Biden a evidenţiat preocupările fundamentale privind practicile economice coercitive şi incorecte ale Beijingului, privind acţiunile de reprimare din Hong Kong, abuzurile asupra drepturilor omului din Xinjiang şi acţiunile din ce în ce mai incisive din regiune, inclusiv asupra Taiwanului. Cei doi lideri au schimbat idei despre contracararea pandemiei, despre provocările comune din domeniul siguranţei medicale globale, despre schimbările climatice şi despre limitarea proliferării armamentului. Preşedintele Biden a exprimat intenţia de a continua angajamentele practice, orientate spre rezultate, în sensul avansării intereselor poporului american şi ale aliaţilor", a subliniat Casa Albă.

La rândul său, preşedintele Xi Jinping a declarat că Administraţia Chinei vrea consolidarea relaţiilor cu Statele Unite, evidenţiind importanţa cooperării bilaterale pentru pacea, stabilitatea şi prosperitatea la nivel mondial. "Aţi spus că America poate fi definită printr-un singur cuvânt: posibilităţi. Sperăm că posibilităţile vor fi direcţionate spre îmbunătăţirea relaţiilor China-SUA", a afirmat Xi Jinping. Liderul de la Beijing a subliniat că problemele referitoare la Taiwan şi Hong Kong sunt "afaceri interne" ale Chinei, recomandând Statelor Unite să respecte interesele centrale ale Chinei şi să acţioneze "prudent", conform agenţiei China Nouă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici