John Kerry: Congresul SUA nu va putea modifica un eventual acord cu Iranul

Membrii Congresului Statelor Unite nu vor putea modifica termenii acordului nuclear cu Iranul pentru că documentul nu va avea caracter obligatoriu din punct de vedere legal, argumentează secretarul de Stat american, John Kerry, pe fondul polemicilor cu congresmeni republicani, potrivit AP.

208 afișări
Imaginea articolului John Kerry: Congresul SUA nu va putea modifica un eventual acord cu Iranul

John Kerry: Congresul SUA nu va putea modifica un eventual acord cu Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kerry a criticat scrisoarea semnată de 47 de senatori republicani care avertizează că un eventual acord al Washingtonului cu Teheranul va fi valabil doar pe durata mandatului preşedintelui Barack Obama.

"Noi am fost foarte clari de la început. Nu negociem un plan cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal. Negociem un plan care va avea capacitatea de aplicare. Nici măcar nu avem relaţii diplomatice cu Iranul în acest moment", a argumentat Kerry în faţa membrilor Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului american.

"Scrisoarea trimisă de senatorii republicani ignoră peste 200 de ani de precedente în politica externă a Statelor Unite. Chiar dacă tratatele oficiale necesită ratificarea de către două-treimi din Senatul SUA, majoritatea celorlalte acorduri internaţionale nu au nevoie de acest lucru", a insistat şeful diplomaţiei americane.

Zeci de congresmeni republicani americani au avertizat Iranul că orice acord în domeniul nuclear semnat cu Statele Unite va fi valabil doar până la finalul mandatului preşedintelui democrat Barack Obama. Potrivit unei scrisori semnate de 47 de senatori republicani, Congresul trebuie să joace un rol important în ratificarea acordurilor internaţionale, subliniindu-se că mandatul preşedintelui Barack Obama se încheie în ianuarie 2017. "Vom considera că orice acord neaprobat de Congres referitor la programul de arme nucleare iranian va fi un document executiv între preşedintele Obama şi ayatollahul Ali Khamenei", avertizează cei 47 de congresmeni republicani. "Următorul preşedinte ar putea revoca un astfel de acord executiv cu o simplă semnătură, iar Congresul va putea modifica oricând un asemenea acord", se mai arată în scrisoare.

Avertismenul intervine la mai puţin de o săptămână după discursul rostit în Congresul SUA, la invitaţia republicanilor, de premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a atras atenţia că un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare ameninţare pentru întreaga lume.

Preşedintele Barack Obama a apreciat că scrisoarea adresată liderilor iranieni este ironică, argumentând că iniţiativa pare a demonstra că unii membri ai Congresului SUA vor să se alinieze cu ultraconservatorii din Iran. "Este o coaliţie neobişnuită", a afirmat Obama.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) poartă negocieri pe tema programului nuclear iranian. Israelul şi Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici