Congresmeni republicani: Orice acord nuclear cu Iranul va fi valabil doar în mandatul lui Obama

Zeci de congresmeni republicani americani avertizează Iranul că orice acord în domeniul nuclear semnat cu Statele Unite va fi valabil doar până la finalul mandatului preşedintelui democrat Barack Obama.

593 afișări
Imaginea articolului Congresmeni republicani: Orice acord nuclear cu Iranul va fi valabil doar în mandatul lui Obama

Congresmeni republicani: Orice acord nuclear cu Iranul va fi valabil doar în mandatul lui Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei scrisori semnate de 47 de senatori republicani, Congresul trebuie să joace un rol important în ratificarea acordurilor internaţionale, subliniindu-se că mandatul preşedintelui Barack Obama se încheie în ianuarie 2017.

"Vom considera că orice acord neaprobat de Congres referitor la programul de arme nucleare iranian va fi un document executiv între preşedintele Obama şi ayatollahul Ali Khamenei", avertizează cei 47 de congresmeni republicani, potrivit Reuters.

"Următorul preşedinte ar putea revoca un astfel de acord executiv cu o simplă semnătură, iar Congresul va putea modifica oricând un asemenea acord", se mai arată în scrisoare.

Avertismenul intervine la mai puţin de o săptămână după discursul rostit în Congresul SUA, la invitaţia republicanilor, de premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a avertizat că un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare ameninţare pentru întreaga lume.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) poartă negocieri pe tema programului nuclear iranian. Israelul şi Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici