John Kerry: Planul de pace pentru Orientul Mijlociu va fi drept şi echilibrat

Statele Unite sunt hotărâte să prezinte un plan de pace "drept şi echilibrat" pentru israelieni şi palestinieni, a declarat duminică secretarul de Stat american John Kerry.

257 afișări
Imaginea articolului John Kerry: Planul de pace pentru Orientul Mijlociu va fi drept şi echilibrat

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pot să asigur toate părţile că preşedintele Barack Obama şi cu mine suntem hotărâţi să propunem idei care să fie drepte şi echilibrate şi care să îmbunătăţească securitatea tuturor populaţiilor", le-a spus Kerry jurnaliştilor care-l însoţesc în turneul în Orientul Mijlociu.

"Calea devine mai clară. Piesele de puzzle sunt puse la locul lor, iar deciziile dificile care rămân să fie adoptate au devenit mult mai evidente pentru toată lumea (...), însă acest lucru necesită timp", a spus secretarul de Stat.

Kerry a anunţat sâmbătă "progrese" în cadrul negocierilor israeliano-palestiniene, la finalul unei serii de întâlniri, începând de joi, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Secretarul de Stat a recunoscut, însă, că rămân multe de făcut şi că urmează să efectueze duminică, în acest sens, vizite în Iordania şi Arabia Saudită, în a patra zi a celui de-al zecelea turneu de la preluarea funcţiei, în martie.

"Acţionăm cu intensitate şi hotărâre, într-o încercare de soluţionare a acestui conflict care a durat prea mult timp", a declarat Kerry la finalul unei lungi întâlniri cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, la Ramallah, în Cisiordania.

"Nu am finalizat, dar înregistrăm progrese", a adăugat el, precizând că discuţiile din ultimele 48 de ore au permis "soluţionarea anumitor tipuri de probleme şi prezentarea unor noi opţiuni în cazul altor" probleme.

Iordania, apărătoarea locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, în special Esplanada Moscheilor, şi a doua ţară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul, se învecinează cu Cisiordania, care urmează să constituie partea principală a unui viitor stat palestinian.

Regele Abdallah al Arabiei Saudite deţine, de asemenea, o poziţie extrem de importantă, atât în calitate de coautor al iniţiativei de pace a Ligii Arabe, cât şi ca apărător al locurilor considerate cele mai sfinte ale islamului, şi anume Moscheea Al-Aqsa de la Ierusalim.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici