John Kerry: SUA şi Iranul au un obiectiv comun - ofensiva contra grupului terorist Stat Islamic

Statele Unite şi Iranul au interesul comun de a lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, pe fondul negocierilor dintre marile puteri şi Teheran pe tema programului nuclear iranian.

693 afișări
Imaginea articolului John Kerry: SUA şi Iranul au un obiectiv comun - ofensiva contra grupului terorist Stat Islamic

John Kerry (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Statele Unite şi Iranul au cel puţin un interes comun - ofensiva contra grupului Stat Islamic, dar nu există activităţi în cooperare", a declarat John Kerry, citat de site-ul publicaţiei France Soir.

"Iranul a efectuat operaţiuni care ne-au ajutat. Dar nu ne coordonăm cu Iranul, nu colaborăm şi nu le-am cerut cooperarea", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Kerry a admis că Iranul reprezintă un aliat de context în conflictul pe care coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite îl are cu organizaţia teroristă Stat Islamic, ce ocupă teritorii din Siria, Irak şi Libia, unde a proclamat un "califat islamic".

Statele Unite nu au relaţii diplomatice cu Iranul de 35 de ani.

Militari iranieni au fost trimişi în Irak, la solicitarea Guvernului de la Bagdad, pentru a oferi consultanţă în ofensiva irakiană contra organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania) poartă negocieri pe tema controversatului program nuclear al regimului islamist de la Teheran. Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Teheranul respinge acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici