Kadhafi: Nu voi lăsa Occidentul să exploateze petrolul libian. Va fi un război lung, dar victorios pentru Libia - VIDEO

Liderul libian Muammar Kadhafi a avertizat Occidentul că nu îl va lăsa să exploateze petrolul libian, într-o intervenţie audio difuzată duminică de televiziunea publică. El a declarat, de asemenea, că "tot poporul libian are arme" şi victoria îi va aparţine, anticipând însă "un război lung".

83 afișări
Imaginea articolului Kadhafi: Nu voi lăsa Occidentul să exploateze petrolul libian. Va fi un război lung, dar victorios pentru Libia - VIDEO

Kadhafi: Nu voi lăsa Occidentul să exploateze petrolul libian. Va fi un război lung, dar victorios pentru Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi suntem învingătorii, voi sunteţi învinşii. Noi nu ne vom retrage de pe câmpul de bătălie pentru că ne apărăm teritoriul şi demnitatea", a declarat el, într-un mesaj audio, al doilea de la începerea, sâmbătă după-amiaza, a operaţiunii militare internaţionale, lansată în virtutea rezoluţiei ONU numărul 1.973, adoptată joi seara.

"Libienii sunt acum înarmaţi. Tuturor libienilor (le-au fost) distribuite mitraliere, bombe şi pistoale", a spus el, subliniind că toţi libienii sunt "pregătiţi să moară ca martiri".

Colonelul Kadhafi, aflat la putere de aproximativ 42 de ani, a anticipat un "război lung".

"Vom lupta împotriva voastră. Nu vă vom lăsa pământul nostru", a spus el.

"Vom lupta pe un front larg, (pe) un teren imens. Nu veţi putea să ne înfrângeţi şi nu ne vom preda", a avertizat el, promiţând "o răbdare fără limite şi un război lung".

El i-a calificat pe membrii coaliţiei, care au efectuat, de sâmbătă, bombardamente intensive, drept "terorişti, barbari şi monştri", afirmând că ţara sa nu va lăsa "niciodată ţările cruciate să profite de petrolul său".

Statele Unite şi Marea Britanie au lansat un val de peste 110 rachete de croazieră, de tip Tomahawk, de la bordul unor nave de război şi submarine, care au început să lovească, de sâmbătă, de la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), peste 20 de obiective, între care sisteme de apărare antiaeriană şi noduri strategice de comunicaţii, aflate toate în zona de coastă.

"Reveniţi la raţiune. Gândiţi-vă că veţi fi înfrânţi oricum", a declarat Kadhafi, adresându-se coaliţiei.

Colonelul Muammar Kadhafi, al cărui regim este contestat de la jumătatea lui februarie, a ameninţat, de altfel, că va "termina" orice colaborator cu străinătatea.

"Vom termina orice trădător şi colaborator cu ţările cruciate Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite, la Benghazi (est) şi oriunde altundeva", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici