Karolos Papoulias, fost preşedinte al Greciei, a murit. Acesta coordonase ţara în timpul crizei euro

  • Karolos Papoulias era un important om politic din Grecia.
  • Acesta a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost ministru de externe şi preşedinte.
665 afișări
Imaginea articolului Karolos Papoulias, fost preşedinte al Greciei, a murit. Acesta coordonase ţara în timpul crizei euro

Karolos Papoulias, fost luptător al rezistenţei in cel de-al doilea război mondial care a devenit preşedinte al Republicii Elene şi a ajutat ţara să formeze un guvern în timpul crizei euro, a murit duminică dimineaţă. Avea 92 de ani, scrie Bloomberg.

Actualul preşedinte, Aikaterini Sakellaropoulou, care a confirmat decesul, a declarat în mesajul său de condoleanţe că a “a onorat cu moralalitatea şi comportamentul său cea mai înaltă instituţie a statului, apărând cu fermitate coeziunea socială şi unitatea naţională”.

Papoulias a fost ales preşedinte în februarie 2005 şi a rămas în funcţie până în 2015. El a coordonat discuţiile pentru formarea unui guvern de unitate naţională sub prim-ministrul Lucas Papademos în noiembrie 2011, în timpul crizei Euro, care a declanşat demonstraţii în masă în marile oraşe greceşti împotriva măsurilor de austeritate concepute pentru a menţine ţara în zona euro.

Membru al guvernului lui Andreas Papandreou în anii 1980 şi 1990, Papoulias a servit ca ministru de externe, implicându-se în conflictele din Orientul Mijlociu. Ales ca deputat în Parlamentul Greciei din partea Partidului Social Democrat Pasok la fiecare alegere naţională din 1977 până în 2004, el a jucat un rol important în aranjarea evacuării în 1983 a liderului palestinian Yasser Arafat şi a altor palestinieni pe navele greceşti din Liban în timpul războiului civil din ţara respectivă.

Papoulias s-a născut pe 4 iunie 1929, în Ioannina, un oraş din regiunea Epir din nord-vestul Greciei. Tatăl său a fost un general-maior în armată, care a murit când el avea 7 ani.  Viitorul preşedinte a urmat liceul în Atena. În timpul ocupaţiei germane a Greciei în cel de-al Doilea Război Mondial, Papoulias a fost printre primii elevi care s-au alăturat rezistenţei armate. Papoulias era căsători cu Maria Panou şi avea trei fiice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici