Le Figaro: Armata franceză a detaşat în România un avion pentru detectarea minelor din Marea Neagră

Armata franceză a detaşat temporar în România un avion de recunoaştere de tip ATL 2, pentru operaţiuni în scopul detectării minelor în Marea Neagră, conform unui articol publicat de jurnalistul Paul Cozighian în cotidianul Le Figaro.

1085 afișări
Imaginea articolului Le Figaro: Armata franceză a detaşat în România un avion pentru detectarea minelor din Marea Neagră

Sursa foto: Twitter/Marine nationale

Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, Franţa, naţiune-cadru a forţelor militare europene din cadrul NATO staţionate în România, decide să transfere la Constanţa un avion de supraveghere maritimă şi anti-submarin. Este vorba despre un avion de tip Atlantique 2 (ATL 2), supranumit "briceagul elveţian al forţelor navale franceze" datorită capacităţilor multiple de supraveghere şi intervenţie. În aprilie 2022, avionul ATL 2 efectua deja zboruri în Marea Neagră, pentru supravegherea minelor, dar în acea perioadă decola de la o bază din Creta (Grecia).

"De data aceasta, este vorba de o misiune de cel mult 14 zile, motiv pentru care un exemplar al flotilei de la Baza Morbihan se află la Baza militară Mihail Kogălniceanu, situată la doar 300 de kilometri de Odesa şi la mai puţin de 400 de kilometri de Sevastopol, în Crimeea ocupată de Rusia. În urmă cu o săptămână, avionul ATL 2 a participat la un exerciţiu de antrenament interaliat, la iniţiativa României şi în cooperare cu forţele navale bulgare şi turce. Supranumit Sea Shield, exerciţiul a vizat detectarea unei ţinte de mici dimensiuni, lansată de o navă românească, simulând un submarin", potrivit cotidianului Le Figaro.

"Avionul Atlantique 2 se află în zona Mării Negre pentru a se asigura că totul se desfăşoară bine şi a asigura libertatea de navigaţie în apele teritoriale române şi bulgare. Detaşarea avionului are rolul de a le oferi asigurări partenerilor NATO şi de a consolida poziţionarea militară a Alianţei", afirmă căpitanul de fregată Pierre-Louis Josselin, citat de cotidianul Le Figaro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici