Le Figaro: Fraţii Kouachi, nişte "copii inofensivi" care au petrecut şase ani într-un centru educativ

Chérif şi Saïd Kouachi, suspecţi în atacul de la Carlie Hebdo, au fost internaţi din 1994 şi până în 2000 într-un centru educativ din departamentul Corrèze (sud-vest), iar responsabilul cu educaţia îi descrie ca pe nişte "copii inofensivi", relatează Le Figaro în pagina electronică de vineri.

2856 afișări
Imaginea articolului Le Figaro: Fraţii Kouachi, nişte "copii inofensivi" care au petrecut şase ani într-un centru educativ

Cherif şi Said Kouachi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Doi tineri fără istorie", îi descrie pe Chérif şi Saïd Kouachi educatorul de la Centrul Monédières din Treignac, în Corrèze, unde cei doi tineri au fost internaţi din 1994 şi până în 2000, potrivit Le Figaro. Acest centru, care aparţine Fundaţiei Claude-Pompidou, este o Casă de copii cu caracter social (MECS). Acest tip de instituţie este specializat în primirea minorilor, plasaţi acolo de către Protecţia Judiciară a Tinerilor, Ajutorul Social pentru Copii sau un judecător.

În 1994, pe când aveau 12 şi 14 ani, copiii au fost plasaţi în acest centru deoarece mama lor nu se ocupa de ei. Atât femeia, care a decedat în 1995, cât şi copiii aveau să rămână în centru timp de şase ani.

"Suntem cu toţii şocaţi de caz, pentru că-i cunoşteam pe aceşti tineri. Ne este greu să ne imaginăm că aceşti copii, care au fost perfect integraţi, ar fi putut, în mod deliberat, să ucidă", mărturiseşte Patrick Fournier, şeful Serviciului Educativ pentru ziarul local Le Populaire, care-i descrie pe cei doi fraţi ca pe nişte "copii inofensivi".

Copiii, "veseli, simpatici", nu i-au ridicat nici cea mai mică problemă, í nu au existat "nici violenţe, nici fugi", a declarat el pentru RTL. Erau "şcolarizaţi", jucau la cluburi locale de fotbal, iar Saïd voia să ajungă fotbalist profesionist, adaugă Fournier. Fratele cel mare a obţinut, la centru, Certificatul de aptitudini profesionale (CAP) şi Brevetul de studii din primul ciclu (BEPC) în domeniul hotelier şi era "întru totul pregătit să intre în viaţa profesională".

În ceea ce-l priveşte pe Chérif Kouachi, el era "politicos, amabil şi serios în activitate", a declarat o reprezentantă a Agenţiei de muncă temporară pentru postul israelian i-24 news, precizând totodată că poliţiştii se informau în mod regulat despre el. La vârsta de 29 de ani, el a muncit timp de patru luni ca vânzător de peşte într-un supermarket.

Cei doi fraţi s-ar fi radicalizat abia după ce au ajuns la Paris, în 2001, apreciază Le Figaro.

Francezul Cherif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, căutat împreună cu fratele său, Said, în vârstă de 34 de ani, în ancheta privind atacul comis împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, este un islamist cunoscut de serviciile franceze antiterorism, condamnat pentru prima dată în 2008.

Cei doi fraţi sunt suspectaţi că ar fi comis atacul de la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi miercuri. Cartea de identitate a unuia dintre bărbaţi a fost găsită într-o maşină abandonată după atac în nord-estul Parisului.

Fraţii Cherif erau "pe lista noastră de supraveghere de mai mulţi ani", a dezvăluit un oficial american din cadrul forţelor de ordine, sub acoperirea anonimatului.

Cei doi bărbaţi figurează în bazele de date americane cu persoane suspectate de teorism, inclusiv în celebra "No Fly List", care le interzice celor trecuţi nominalizaţi să zboare către sau dinspre Statele Unite.

În plus, cel mai mare dintre fraţi, Said, a petrecut "câteva luni" în Yemen în 2011 pentru a se antrena în mânuirea armelor împreună cu un membru Al-Qaida, înainte de a se întoarce în Franţa, a declarat un alt oficial american, confirmând o informaţie din New York Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici