Libia a anunţat un armistiţiu. UE analizează detaliile; comandantul rebelilor susţine că e un bluf al lui Kadhafi

Uniunea Europeană "analizează" detaliile anunţului făcut de regimul libian privind un armistiţiu, a declarat, vineri, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, subliniind că "semnificaţia" sa trebuie dezbătută, relatează AFP.

22 afișări
Imaginea articolului Libia a anunţat un armistiţiu. UE analizează detaliile; comandantul rebelilor susţine că e un bluf al lui Kadhafi

Liderul libian Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am văzut informaţiile potrivit cărora regimul libian a anunţat un armistiţiu şi, împreună cu colegii noştri, analizăm detaliile", a declarat Ashton, la o conferinţă de presă.

"Din punct de vedere militar, problema decisivă va fi ca planificatorii militari să decidă ce ar trebui făcut, miza fiind bineînţeles care este semnificaţia declaraţiei privind armistiţiul şi modul în care ea se încadrează" în situaţia generală, a apreciat Ashton.

Opinia generală rămâne aceea că liderul libian Muammar "Kadhafi trebuie să plece şi (că) regimul său trebuie să ia sfârşit", potrivit acesteia.

Ashton a declarat că UE vrea să se concentreze pe acel domeniu "în care putem cu adevărat aduce o valoare adăugată: sancţiuni economice, ajutor umanitar şi, pe termen mai lung, democraţie profundă şi creştere economică".

La Tripoli, ministrul libian al Afacerilor Externe, Moussa Koussa, a anunţat că Libia încetează imediat toate operaţiunile militare, în urma rezoluţiei votate de Consiliul de Securitate al ONU în noaptea de joi spre vineri.

Comandantul rebelilor libieni, Khalifa Heftir, a reacţionat afirmând că armistiţiul anunţat "nu este important" pentru opoziţie, apreciind că este vorba despre un "bluf" al liderului libian Muammar Kadhafi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici