Libia: Fiul lui Muammar Kadhafi şi fostul şef al serviciilor de informaţii vor fi judecaţi în august

Seif al-Islam Kadhafi, fiul defunctului dictator Muammar Kadhafi, Abdullah al-Senussi, fostul şef al serviciilor de informaţii, şi alţi foşti oficiali vor compărea în faţa justiţiei libiene în august, pentru crime comise în timpul insurecţiei din 2011, a anunţat luni procuratura.

190 afișări
Imaginea articolului Libia: Fiul lui Muammar Kadhafi şi fostul şef al serviciilor de informaţii vor fi judecaţi în august

Seif al-Islam Kadhafi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Prima audiere a procesului este prevăzută în prima jumătate a lui august", a declarat pentru presă Al-Seddik al-Sour, un membru al Biroului Procurorului General, precizând că acuzaţiile vizează "crime comise împotriva poporului libian în timpul revoluţiei" din 2011.

Între oficialii care vor fi judecaţi în acest caz, al-Sour i-a citat pe Seif al-Islam Kadhafi, Abdullah al-Senussi, Baghdadi al-Mahmudi, ultimul premier al fostului regim, şi pe Mansur Daw, fostul şef al Gărzii Populare.

Între acuzaţiile ce le vor fi aduse se numără "organizarea de grupări înarmate cu scopul comiterii de crime aducând atingere siguranţei statului", "incitare la viol", "confiscare a libertăţii" şi "delapidare de fonduri publice", a adăugat el.

Întrebat dacă ştie dacă aceştia vor compărea împreună în acelaşi tribunal, al-Sour a răspuns că "acest caz nu va fi divizat". "Aceşti oficiali se reuneau pentru a concepe o politică de represiune şi un acelaşi plan criminal. A-i judeca separat ar perturba procesul", a apreciat el.

Seif al-Islam şi al-Senussi sunt vizaţi de mandate internaţionale de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI), care îi suspectează de crime împotriva umanităţii în cursul represiunii revoltei care a condus la înlăturarea regimului lui Kadhafi în 2011.

CPI a autotizat vineri Libia să îl menţină pe teritoriul său pe al-Senussi, în aşteptatea unei decizii asupra competenţei CPI de a judeca suspectul.

Însă CPI a respins, la 31 mai, o cerere din partea Libiei de a nu-l da în judecată pe Seif al-Islam, apreciind că o anchetă libiană nu acoperă cazul prezentat în faţa Curţii de procurorul CPI, care anchetează în Libia în virtutea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU. Libia a anunţat că va face apel împotriva acestei decizii.

Al-Sour a reiterat luni faptul că Libia are dreptul de a-i judeca pe Seif al-Islam şi al-Senussi pe teritoriul său.

Seif al-Islam, în vârstă de 40 de ani, este deţinut de o brigadă de foşti combatanţi rebeli la Zenten, la 180 de kilometri sud-vest de Tripoli, de la arestarea sa, în noiembrie 2011.

Potrivit lui al-Sour, "CPI consideră că Seif al-Islam nu este deţinut sub tutela statului". "Guvernul şi Congresul General Naţional ar trebui să-şi asume responsabilităţile" şi săl aducă pe Seif al-Islam la Tripoli, a declarat el.

Seif al-Islam a compărut în mai multe rânduri într-un tribunal libian, la Zenten, într-un proces pentru "atingere adusă securităţii naţionale".

Acest proces a fost intentat în ianuarie, după ce o delegaţie CPI a fost acuzată că a adus o cameră ascunsă într-un stilou la o vizită, în iunie 2012, şi că a încercat să-i transmită lui Seif al-Islam un mesaj codat din partea fostului său adjunct, Mohammed Ismail, una dintre cele mai căutate persoane de către justiţia libiană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici